U trendu

Čarape za svakog

Zima je pravo vreme za uvećavanje kolekcije dugih čarapa. One ne treba samo da istaknu lepu liniju vaših nogu već nestašnim desenima ili neobičnim sklopom boja moraju da uvesele vas, a i druge. Možete ih kombinovati u raznim varijantama: mrežaste preko debljih jednobojnih, šarene dokolenice preko dugačkih crnih… treba se samo prepustiti mašti.
Istorija čarapa posebno je zanimljiva u kontekstu istorija drugih odevnih predmeta. Prvi primerci potiču još iz starog Egipta; posebnost koja ih odlikuje jeste palac odvojen od ostalih prstiju (najverovatnije u skladu sa modelom sandala koji se tada nosio).
Međutim, isključiva usmerenost industrije čarapa na žensku populaciju pravi je proizvod modernih vremena. Većina nas imala je prilike da se suoči sa time, zavirivši u fioku brata/druga/dečka: neverovatne nijanse sive, crne i plave koje tamo isključivo možete naći stoje u suprotnosti sa čitavim spektrom boja ženskih čarapa.
Veliki događaj u istorijatu čarapa svakako je izum najlona, za šta možemo "zahvaliti" hemičarima laboratorije DuPont. Nakon te revolucionarne 1937, prava histerija nastupa kada na Svetskoj izložbi u Njujorku 1939. prvi put bivaju izložene najlonske čarape. Prva prodaja zabeležena je takođe u Njujorku 1940, kada je u prvih nekoliko sati prodato više od četiri miliona pari čarapa. Konsekventno, depresija pogađa japansko tržište svile.
Naredna važna stavka u "evoluciji čarapa" jeste izum streča 1950. Time je omogućena "demokratija" u svetu čarapa: svako je, bez obzira na težinu ili specifičnosti telesne konstitucije, dobio priliku da se pozabavi tim modnim detaljem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar