Čari hrkanja

Hrkanje, ma koliko benigno delovalo, ponekad može da posluži i kao povod za razvod braka. Ova tvrdnja je u mnogim slučajevima tačna: američki sudovi su tek odnedavno prestali da priznaju hrkanje kao punovažan i dovoljan razlog za pokretanje brakorazvodne parnice.

Ozbiljnim oblikom hrkanja, hroničnim i svakonoćnim, „bavi se“ 19 posto stanovništva. Ove statistike izvedene su na osnovu epidemioloških istraživanja italijanskog Centra za ispitivanje i lečenje poremećaja spavanja na Univerzitetu u Bolonji, istraživanja sprovedenih na uzorku od oko šest hiljada osoba. Pri tom je, između ostalog, potvrđena činjenica da žene mnogo manje hrču – razlog za to je najverovatnije progesteron, ženski hormon koji pored ostalog podstiče disanje.

U najvećem broju slučajeva, hrkanje nastaje usled prepreka u glavnim disajnim putevima. Vazduh teško prolazi zbog prepreka poput deformacija nosne hrkavice ili polipa na koje nailazi. Terapija je najčešće hirurška, tačnije – trebalo bi odstraniti polipe ili „oljuštiti“ male koštane pločice u nosnim šupljinama, te pravilno obnoviti pregradu.

Ima i onih koji hrču pošto spavaju otvorenih usta da bi mogli da udišu više vazduha. U ovakvim slučajevima teže je „prepisati“ terapiju: ljudi koji spavaju pored osobe sa ovim problemom razvili su različite taktike poput gurkanja, iznenadnog jakog zvuka i sličnih tehnika pomoću kojih, barem privremeno, uspevaju da prekinu dosadan i monoton zvuk koji dolazi sa usana njihovog voljenog/njihove voljene.

Partnera koji hrču u istoriji je bilo mnogo. Ako je to za neku utehu, na popisu velikih hrkača nalaze se imena kao što su Leonardo, Gete, Aleksandar Veliki, Tomas Alva Edison, Lukrecija Bordžija, Čerčil i drugi.

Međutim, ako vaši muževi na javi ne dosežu ove slavne hrkače, a noću ne možete da trenete od zvuka nalik na testerisanje drva, pokušajte ipak da se uzdržite od podnošenja tužbe za razvod braka. Možda je daleko racionalnije rešenje da za noćni boravak pored ostarelog lava stavite slušalice na uši i tako uz minimum sredstava i nerava obezbedite spavanje u tišini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.