U trendu

Čarobna morska so

Morska so je veoma preporučljiva kao dodatak jelima, umesto uobičajene kuhinjske soli. Jelo će vam biti podjednako slano kao i kad biste upotrebile običnu kuhinjsku so, a morska so je zdravija, jer sadrži i neke preko potrebne minerale koje kuhinjska so ne sadrži – jod (utiče na pravilno funkcionisanje štitne žlezde), brom (neophodan je nervima) i kalijum (pomaže u koncentraciji i mentalnom radu). Natrijum sadrže i kuhinjska i morska so. Na sve to, morska so je često i jeftinija od kuhinjske, a može se naći u bolje snabdevenim prodavnicama, kao i u makrobiotičkim prodavnicama i bio-dućanima.
Kod morske soli zgodno je i to što njena upotrebljivost nije ograničena samo na hranu i kuhinju; može se jako lepo upotrebiti i kao sredstvo za ulepšavanje i relaksaciju (i to prilično jeftino, a veoma efikasno sredstvo). Evo nekoliko predloga.
Mnoge žene izbegavaju kupanje u slanoj vodi, jer slana voda isušuje kožu. Međutim, to važi samo za površinske slojeve – u dubljim slojevima kože morska so vezuje vodu, pa koža postaje vlažna i elastična. Hladna slana voda će vas odmoriti i osvežiti (dve pune supene kašike sipajte u kadu punu vode), a ako ne volite hladnu vodu, može i topla – optimalna temperatura vode je između 38 i 40 stepeni. Ovakva topla kupka će vas smiriti i odmoriti, oslobodiće vaš organizam od štetnih materija i nahraniti ga mineralima, plus će vam ojačati imunološki sistem i poboljšati cirkulaciju. Vreme provedeno u kadi ne bi trebalo da bude duže od 15 minuta, a nakon kupke korisno je umotati se u peškir ili bademantil i odmarati se još sat vremena, ili, još bolje, slanu toplu kupku priuštite sebi pre spavanja.
Radile ste i ruke su vam umorne? Morska so će vam i tu pomoći. Priuštite svojim rukama petominutnu kupku u mlakoj vodi u koju ste dodali supenu kašiku morske soli. Nakon kupke, ruke obavezno namažite kremom – biće vam zahvalne na ovakvom tretmanu.
Morska so ne pomaže samo oporavku ruku već i umornim stopalima. Ne morate noge da potapate u kupku; dovoljno je da u vruću vodu stavite dve šake soli, a kad voda postane mlaka, u nju umočite čarape. Navucite čarape, a preko njih još jedne, suve. Ostavite da tako deluje nekoliko minuta, a potom operite noge. Iznenadićete se koliko će vam stopala biti odmornija.
Još jedna korisna upotreba morske soli – protiv bolova. U pamučnu kesicu sipajte so koju ste prethodno ugrejali u rerni. Ovu toplu kesicu stavite na bolno ili otečeno mesto. Otok će splasnuti, a bol će se smanjiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar