Čemu služi selen?

Selen se često spominje kao neophodni sastojak ishrane. Potreban je za održavanje metaboličkih procesa u organizmu, a ima ga u mesu, jajima, iznutricama, žitaricama, crnom i belom luku, brokolima… Ovako kad pogledate, čini vam se da sa selenom nema problema; dobro, neophodan je, ali ima ga u toliko namirnica da njegovo unošenje zaista nije problem. Međutim, problem ipak postoji; naime, količina selena u namirnicama zavisi od njegove zastupljenosti u zemljištu, a u našem zemljištu ga jednostavno nema dovoljno. Zato selen, čak i kad se hranimo zdravo, ipak ne unosimo u dovoljnim količinama.

Šta tačno radi selen kad nam je toliko potreban? Ovaj esencijalni oligoelement je antioksidant koji sprečava štetno dejstvo slobodnih radikala, koji nastaju u organizmu pod dejstvom teških metala, radioaktivnog i ultraljubičastog zračenja (čitaj: kad god izađete na sunce – a ne možete se baš ponašati ni kao vampir), smoga, duvanskog dima (aktivno ili pasivno pušenje, svejedno), alkohola, nekih lekova, jednolične ishrane, pojačanog fizičkog napora (trening spada u tu kategoriju), čestog stresa, nervne napetosti… U kombinaciji sa drugim antioksidantima (recimo, vitaminom C) selen sprečava razvoj kardiovaskularnih i kancerogenih oboljenja, obezbeđuje normalan rast i razvoj organizma, jača imunitet, povećava potenciju muškaraca i povećava plodnost. Selen je koristan kao prevencija, a i u lečenju raznih bolesti: alergija, astme, arterioskleroze, katarakte, cistične fibroze, side, hipotireoidizma, raznih upala, retroviroza… Ukratko: zaista je neophodan.

Kako doći do potrebne količine selena kad ga već nema dovoljno u hrani? To se može uraditi pomoću dijetetskih dodataka. U područjima siromašnim selenom, kao što je naše (i veći deo Evrope), preporučuje se 200 mikrograma selena dnevno u vidu dijetetskih dodataka. Ono na šta treba da obratite pažnju jeste to da selen bude u organskom obliku (to bi trebalo da piše na pakovanju); naime, u neorganskom obliku se znatno manje iskoristi, pa samo nepotrebno opterećujete bubrege da ga izbace iz organizma, a nemate baš neke koristi. Malo upozorenje: nemojte ni da preterujete sa selenom – ako baš mnogo preterate, možete se otrovati. Ukoliko verujete da vam 200 mikrograma dnevno nije dovoljno, konsultujte se sa lekarom o idealnoj količini za vaše potrebe.

Ukoliko pušite, često konsumirate alkohol, često ste pod stresom, imate oslabljen imunitet, često idete u solarijum ili se sunčate, puno radite ili trenirate, živite u zagađenom gradu (a danas su svi gradovi takvi), povećan unos selena može vam spasti život, to jest produžiti ga u zdravom obliku. Zato, neka vas ne mrzi da svratite do najbliže apoteke i snabdete se selenom – videćete, ubrzo ćete se osećati mnogo bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.