Cenjkanje na bazaru (1)

Egipat kod nas postaje sve popularniji kao turistička destinacija, zbog egzotike i lakoće dobijanja viza (dobijate je na aerodromu, bez problema). Mnogi požele i da nabave nešto na egipatskim bazarima, pa nije loše znati kako se tamo kupuje.
Recimo, bazar u Kairu. Česta je ideja da se radi o nekoj vrsti buvljaka. Istina je da se na bazaru može naći mnogo toga, ali se način kupovanja dosta razlikuje od kupovine na nekom od naših buvljaka, pre svega zbog rituala cenjkanja – rituala koji prilično traje.
Uglavnom će već sam prodavac pokušati da vas ubedi da uđete u njegovu radnju ili priđete njegovoj tezgi, još i pre nego što ste pogledali izlog i videli ima li nečeg što vas zanima. Svi žele da znaju odakle ste i kako se zovete, mada su već i sami jako dobro sposobni da procene odakle dolazite, a poznate su im i osobine različitih naroda. Nakon upoznavanja, verovatno će vas ponuditi pićem i uvrediće se ako odbijete njegovo gostoprimstvo – možete odabrati šta ćete popiti, ali je uvreda odbiti. Onda će, dok pijete ono što ste odabrali, da se raspituje o vama, sve vreme nasmešen i prijateljski raspoložen, i da počne da vam pokazuje svoju robu.
Ono što bi tada trebalo učiniti jeste da odaberete neku stvar koju u životu ne biste kupile, čak ni nekome koga ne podnosite, i početi cenjkanje. Prodavac će vam reći svoju cenu, vi nećete pristati, predlagaćete neku znatno nižu, ni prodavac neće pristati na taj predlog, on će pokušavati da cena bude što viša, a vi što niža. On će vam govoriti da mu treba novac za četvoro dece i dve žene i pet kamila, hvaliće svoju robu, govoriće vam kako je ona kvalitetna. Često se tu radi o robi lošeg ili osrednjeg kvaliteta, ali to nipošto ne smete reći – uvreda je ako kudite njegovu robu, i nakon toga bi se lako moglo desiti da odbije da vam bilo šta proda.
Sutra pročitajte kako dalje teče proces cenjkanja; kao što već vidite, to je nešto što se ne može brzo obaviti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.