U trendu

Ceo dan na „sedećem poslu“

Priličan broj dama provede ceo dan na poslu sedeći, što ostavlja brojne štetne posledice na njihovo zdravlje i neretko im primetno skrati životni vek. To ne znači da će vas "sedeći posao" sam po sebi ubiti, ali znači da bi preterano sedenje trebalo kombinovati s kretanjem.
Dugotrajno sedenje smešta dugotrajni pritisak na donji deo leđa i na repnu kost, što vremenom donosi bol u leđima, nekad čak i uklešten nerv. Pored toga, istraživanja pokazuju da što više vremena provedete sedeći, to je veća verovatnoća da ćete dobiti rak i/ili srčane probleme. Takođe, što više vremena provedete u pasivnom stanju (kao što je sedenje), veće su šanse za raniju smrt. Naše telo je predviđeno za kombinaciju kretanja i mirovanja, ne maltene konstantnog mirovanja uz minimalan utrošak energije.
To ne znači da morate dati otkaz na kancelarijski posao koji ste teškom mukom dobile. Bilo bi preporučljivo, međutim, da na svaki sat vremena pet minuta provedete krećući se. To može biti odlazak do toaleta ili do aparata s vodom, ako ništa drugo u tom trenutku nije izvodljivo. Još je i bolje ako možete nakratko da izađete i, ako ima stepeništa u zgradi u kojoj radite ili u blizini, popnete se i spustite nekoliko spratova, ili lagano optrčite nekoliko krugova oko zgrade (može da deluje šašavo, ali ćete se bolje osećati). Ako imate bolove u donjem delu leđa, ubacite i malo istezanja makar jednom na svaka dva sata. Jedna od dobrih (i zabavnih!) vežbi istezanja jeste da članak jedne noge stavite na koleno druge, savijte se unapred koliko možete, ostanite tako nekoliko sekundi, i ponovite drugom nogom.
Još nešto: ukoliko radno vreme provodite u sedećem položaju, pokušajte da vam i slobodno vreme ne prođe tako. "Vegetiranje pred televizorom" povezano je s brojnim problemima, od kojih su prejedanje, dijabetes i srčani problemi samo neki. Što više uspete da se krećete, to bolje po vas i vaše zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.