U trendu

Čije su pantalone?

Nekada su pantalone smatrane važnom odlikom muškosti: ženama koje su početkom XX veka odlučile da raskrste sa ovom praksom neretko su pripisivani atributi „muškarača“. Na svu sreću (i izvan ideja o nekakvom prisvajanju muškosti), pantalone – taj udobni odevni predmet – danas su savršeno rodno neutralne i jednako pripadaju muškarcima i ženama. Međutim, pojedini slučajevi iz raznih krajeva sveta svedoče da situacija povremeno može da regresira do najrepresivnijih oblika ponašanja upravo kada je reč o ženama i pantalonama.

Svež primer dolazi iz Kenije, gde se u gradu Eldoretu pre dve nedelje desio niz incidenata. Više žena koje su tog dana obukle pantalone bilo je napadnuto od strane organizovanih grupa muškaraca koji bi ih, za kaznu što su se „drznule“ da odenu zabranjeni komad garderobe – svlačili do gole kože. Pretpostavlja se da su napadači članovi kontroverzne religiozne sekte pod imenom Mungiki, koja između ostalog podržava i obrezivanje ženskih genitalija.

Narednog dana mnoge žene su odlučile da ostanu kod kuće, dok su druge za izlazak oblačile suknje ili haljine. Takođe, mogle su se čuti glasine kako je sam potpredsednik Kenije, Majkl Vamalva (Michael Wamalwa), naredio da žene prestanu sa nošenjem pantalona, premda je on to javno porekao. Ova situacija samo je „uveličan“ simptom sličnih ideja koje se (doduše, u blažem obliku, ali sa istom linijom patologije) mogu susresti i u našoj kulturi. Treba se setiti svih priča o ženskim „radnim odelima“ ili gimnazijskim uniformama koje, ostavljajući gorak ukus u ustima, večito i iznova potežu seksističku fantaziju o ženi u suknji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.