U trendu

Čupate sedu dlaku iz kose čim je ugledate? Frizer otkriva da li to treba raditi

Iako u nekoj trenutku počnu da se javljaju sede vlasi, mnogim ženama čak i pogled na jednu belu dlačicu probudiće želju da je iščupaju.

– Većina to radi zbog verovanja u mit da će, ako se vlas ne iščupa, pobeliti i dlake oko nje, ali to se ne događa sve dok ne umru pigmentne ćelije njihovih folikula – objasnio je frizer i kreativni direktor kompanije SACHAJUAN Trej Gilen.

Čupanje sedih, kaže on, neće kosi napraviti ništa dobro: budući da u jednoj folikuli može rasti samo jedna dlaka, kad ona pobeli pigmenta već nema, pa čupanje sedih može samo na tom mestu da podstakne rast novih sedih vlasi.

– Uz to, čupanjem možete traumatizovati folikul dlake i oštetiti ga tako da više u njemu ništa neće rasti – kaže Gilen, i napominje da ta štetna navika može čak uzrokovati i infekciju, stvaranje ožiljaka na temenu i ćelavost na nekim mestima.

Objasnio je i da seda kosa, osim što u svom folikulu proizvodi manje melanina, često proizvodi i manje sebuma, zbog čega ima drugačiju teksturu od ostalih vlasi.

– Seda kosa je uvek grublja i gušća od kose koju ste imali pre nego ste posedeli – kaže Gilen, i savetuje da povremene sede u kosi jednostavno; ignorišite.

– Ako i postoji neki sedi pramen kog ‘morate’ da se rešite, pažljivo ga makazama odsecite umesto da ga iščupate – predložio je za Real Simple.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar