Da li je ženama u biznisu teže nego muškarcima?

Žensko preduzetništvo jedan je od neiskorišćenih resursa privrednog razvoja koji ima velike potencijale za razvoj, zaključak je panela koji je danas održan u Ušće šoping centru u Beogradu.

Put do karijere koju žene žele ponekad je možda teži nego mučkarcima, rečeno je tom prilikom na debati čiji je cilj bio kako da se motivišu žene, preduzetnice koje imaju priliku da ojačaju ovu granu.

Dobar primer za uspešno poslovanje je firma „Daj Daj“ koja proizvodi pelene za bebe od bambusovog vlakna.

Suvlasnica kompanije Sonja Dakić ispričala je kako je sasvim slučajno, zajedno sa kumom krenula u preduzetničke vode.

„Radila sam godinama u mnogim firmama, na raznim pozicijama… Ideja za pelene rođena je sa mojom ćerkom Zarom. Tada sam dobila od rođake paket platnenih pelena od bambusovog vlakna iz Engleske i oduševila se. Šest meseci kasnije kada ih je Zara prerasla pokušali smo da poručimo nove preko interneta, ali to je bilo prekomplikovano, a u Srbiji ih niko nije pravo“, rekla je Dakić koja je pre šest godina odlučila da sa ušteđevinom pokrene sopstveni biznis.

Šef odseka za informaciono društvo iz Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija Natalija Radoja ukazala je na to koliko državne institucije pomažu razvoj ženskog preduzetništva.

Ona je navela da je ove godine doneta Strategija za razvoj industrije informacionih tehnologija.

„U okviru strategije su predviđeni prioriteti koji se tiču razvoja uspešnih preduzeća, razvoja kadrova, kao i podsticanje IT razvoja u poslovanju. Obuka i dokvalifikacija žena posebno u oblasti IT programa je fokus Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija, rekla je Radoja.

U godini preduzetništva, Razvojna agencija je dala podršku ženskom preduzetništvu kroz dva programa, rečeno je na skupu, a navodi se u saopštenju.

Reč je o start apu za žensko preduzetništvo od 100 miliona dinara i program za razvoj postojećih preduzeća sa 70 miliona dinara, u okviru kog je 15 miliona opredeljeno samo za žensko preduzetništvo.

Zoja Kukić iz organizacije “Startit” koja pomaže razvoj IT zajednice u Srbiji smatra da je cilj da se osnaži žensko predužetništvo i da za 10 godina ne govorimo o ženskom i muškom preduzetništvu, već da oba budu pođedanko zastupljena.

(Tanjug)

Napišite komentar