Da li postoji „ženska ćelavost“

Iako se tradicionalno vezuje za muškarce, gubitak kose neretko pogađa i žene. No, žene taj problem teže podnose upravo zato što je ženska ćelavost društveno nepoželjna: pojava muškarca sa manjkom kose tretira se kao manje čudna od pojave žene sa istim „nedostatkom“.

Premda ženama koje imaju taj problem deluje kao da su jedine na svetu, istina je da se sa gubitkom kose suočava nemali deo ženske populacije. Ukoliko se izuzme staračko gubljenje kose, dva osnovna uzroka opadanja kose u mlađim danima jesu dva oboljenja poznata kao Androgenetic alopecia i Alopecia areata. Prvo je nasledno, te se stoga može predvideti moguće opadanje kose i u skladu sa tim povesti računa o njenom stanju. Uzrok gubitka kose je jedinjenje poznato kao dihidrotestosteron (DHT), koje nastaje od androgena (muških hormona koje „proizvode“ i žene i muškarci) uz pomoć enzima 5-alfa reduktaza. Osobe sa viškom tog enzima proizvode više DHT-a, koji čini da folikuli stvaraju sve tanje dlake do konačnog prestanka rasta.

Alopecia areata je oboljenje najčešće prouzrokovano stresom, kod kojeg bela krvna zrnca napadaju folikule dlake. Tada se folikuli smanjuju, a rast kose biva ili smanjen ili prekinut. Međutim, funkcija korena dlake ostaje očuvana, pa je ponovni rast kose moguć (nažalost, jedino nije poznat okidač koji će dovesti do ponovnog rasta dlake).

Mamac na koji nasednu mnoge žene koje imaju problema sa kosom jeste kupovina „volšebnih“ sredstava za regeneraciju kose. Većina tih preparata zapravo ne pomaže, a jedini put ka ozdravljenju jeste kroz dokazane medicinske metode koje zavise od konkretnog slučaja (presađivanje kose, izmena ishrane, antistres terapija…). Naravno – nemojte poverovati mitovima poput onog „preterano vezivanje/pranje kose izaziva njen gubitak“ ili (još gore) „brijanje glave čini da dlaka postane jača“!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.