Da li znate da dišete pravilno?

Da li znate da dišete? Naravno. A da li znate kako da dišete pravilno?

Jednostavno udahnemo i izdahnemo, zar ne? Hm, ne baš. Zvuči čudno, ali većina nas jednostavno ne zna kako da pravilno diše. Ako naučite da dišete bolje, možete se boriti sa nervozom, stresom pa čak i sa lošim varenjem. Pranayama je aspekat joge koji se bazira na kontroli disanja. Bavi se terapeutskim dejstvom procesa disanja i čuvanjem vitalne energije (prana). Pokušajte da neke pranayama tehnike disanja usvojite u svakodnevnom životu.

Posmatrajte i proučavajte način na koji dišete narednih nekoliko dana. Dišete li kroz nos i kroz usta? Obratite pažnju i na to da li imate naviku zadržavanja daha. Fokusirajte se na disanje kroz nos i podsećajte sebe da ne treba da zadržavate disanje.

Disanje za dobro jutro

Sledeći put kada vam budilnik ne zazvoni ili kada želi da se brzo probudite bez kofeina, probajte „pobedničko disanje“ a.k.a. ujjayi. Dišite tako da stvarate blago šušteći zvuk, neku vrstu slabog hrkanja. Ujjayi je jedna od osnova joge, to je tehnika buđenja tela na taj način što se opustimo i koncentrišemo na um.

U saobraćaju

Sledeći put kada se zaglavite u saobraćaju, probajte vežbu suhka (nije preporučljivo da je radite dok vozite). Sedite udobno, upamtite – ne idete nikuda. Stavite dlanove na kolena i obratite pažnju na vaše prirodno disanje. Raščistite misli i mislite jedino na svoje disanje. Zamislite tenziju i stres kako napuštaju vaše telo dok dišete. Dok udišite, osetite kako nadolaze snaga i energija, dok izdišete zamislite kako postiskujete i isterujete tenziju, stres i bolest.

Za bolje varenje

Jednostavan način da poboljšate varenje jeste digestivno varenje ili bhastrika. Opustite se u pravoj stolici, držite leđa pravo i stopala priljubljena uz pod. Stavite ruke na kolena sa gornjim delom dlanova iznad kolena i prstima postavljenim naniže. Osetite kako vam se stomak širi dok udišete vazduh. Kada izdišete osetite kako vam se stomak prirodno steže (kao kod vežbi za trbušne mišiće). Ovu vežbu koristite pet minuta posle obroka da biste poboljšali varenje.

Oslobodite se nerve napetosti

Sledećeg puta kada počne da vas hvata nervoza, uradite duboko bhramari disanje. Sedite uspravno, ali neka vam bude udobno. Udišite polako i duboko kroz nos. Onda nežno zapušite uši kažiprstima i zatvorite oči. Izdišite polako, stvarajući dug i neprekidan šumeći zvuk. Uživajte u zvuku i vibracijama proizvedenim u toku ove tehnike disanja.

Pročistite mozak

Imali ste težak dan. Ali, pre nego što prebacite ćebe preko glave, probajte kapalbhati (proces čišćenja koji oslobađa frontalni deo vašeg mozga). Sedite udobno sa prekrštenim nogama. Stežite trbušne mišiće dok izdišete kroz obe nozdrve. Opustite mišiće brzo. Odmah pratite još jednim jakim izdisajem. Udahnite. Postepeno povećavajte broj ponavljanja do, ako je to moguće, 100 u minuti. Duboko udišite i postepeno izdišite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.