U trendu

Da mališan bude kavaljer

Nije retka žalba kako danas više nema pravih džentlmena (a i prave dame su nekako u manjku). Ukoliko želite, možete se pobrinuti da ih jednog dana bude više – načinom na koji vaspitavate decu, jer lepi maniri se pre svega nauče od roditelja.
Naravno, svi znamo da domaće vaspitanje potiče iz kuće, to mu i ime kaže, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da danas jeste teže vaspitati decu da budu fina i da se ponašaju kao mali kavaljeri i male dame. Vaše dete ipak nije konstantno s vama, na to kako će se ponašati utiču i drugi, i to, dobrim delom, i njegovi vršnjaci, čije odobravanje ono svakako želi – a među decom je danas bahatost i nedostatak poznavanja osnovnih pravila bontona ne samo česta pojava već, čini se, i poželjan model ponašanja. Dete koje se ponaša najviše nadmeno i najviše bahato često će se nametnuti kao vođa, pa će ga ostala deca kopirati.
Ipak, vaspitavanje dece da budu kavaljeri i dame nije nemoguće, naročito ne u ranom uzrastu, kada im je najvažnije šta o njima misle mama i tata. Najviše će imitirati roditelje, pa, ako roditelji paze na sopstvene manire, na to kako se izražavaju, kako se ponašaju, i deca će to usvojiti kao normalan obrazac ponašanja.
Deca ne uče samo po modelu, to jest, ne uče samo imitiranjem drugih, tako da im možete i na druge načine kazati i pokazati kako se kavaljeri i dame ponašaju. Možete „damski i gospodski“ obući i njihove omiljene igračke (računajući i plišanog medu, zašto da ne?), a možete im i za različite situacije davati predloge i usmeravati ih kako da postupaju – recimo, dečake možete naučiti da ustaju osobama ženskog pola, bez obzira na to da li se radi o umornoj staroj baki, trudnici, ženi koja se vraća s posla ili petogodišnjoj devojčici, ili da pridrže vrata osobi suprotnog pola, opet bez obzira na godine te osobe. Kada idu kod nekoga na rođendan, mogli bi da ponesu neki damski ili gospodski poklon – cveće, parfem (dečji), kravatu za dečake – umesto CD-a s muzikom lošeg kvaliteta.
Ukoliko ovako vaspitavate decu, biće im neophodna i podrška u trenucima kada ih deca kojoj je ovakvo ponašanje nepoznato ismevaju. Biće potrebno i odrediti neku granicu, naučiti decu i prilagodljivosti, kako im komunikacija s decom koja nisu vaspitana na isti način ne bi bila nemoguća. Zadatak nije baš lak, ali ako vam uspe, možete da budete ponosne na to što su vam sinovi džentlmeni a ćerke dame.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar