Da se ne osećate pretrpano (1)

Mnogo je onih koji osećaju da su im i stan i život prosto pretrpani nepotrebnim stvarima i obavezama, a opet, nije jednostavno samo izbaciti viškove. Evo nekih predloga kako da izađete na kraj s pretrpanošću – nadamo se da će vam pomoći.
Popusti nisu uvek dobra stvar. Možete vi na rasprodaji da za malu sumu nabavite džemper ili da kupite tri velike tube majoneza za cenu jedne, ali da li vam je to zaista potrebno? Nekada jeste, ne kažemo, onda kad vam je džemper stvarno potreban, ili ako planirate da pravite veliku količinu ruske salate. Međutim, pre nego što nabavite nešto samo zbog snižene cene, zapitajte se da li već imate nešto slično, kao i da li imate gde da smestite to što biste kupile.
Pomirite se s nesavršenošću. Ne kažemo da sve živo treba samo da otaljate. Daleko od toga. Ipak, dajte sve od sebe u stvarima koje su zaista bitne, a što se ostalog tiče, učinite dovoljno da to bude obavljeno. Jer, ako se vi upinjete iz petnih žila da svaka sitnica bude perfektno urađena, začas ćete se iscrpsti i nećete više imati snage – a osećaćete se pretrpano obavezama koje više niste u stanju da obavite.
Ne koristite oznaku "razno". Nekad, kad sređujete stvari, najlakše je sve nabacati u jednu kutiju, i na kutiju staviti oznaku "razno". Međutim, u roku od nedelju dana vi se više nećete sećati šta je u toj kutiji – a onda je treba celu prekopati da biste našle ono što vam je potrebno. Umesto toga, stvari rasporedite po grupama – "računi", "sijalice" i slično.
Ubacite raščišćavanje u raspored. Najčešće se bacimo na raščišćavanje i sređivanje stvari onda kad nas za to uhvati raspoloženje – samo što se do tada već jako mnogo nakupilo i to nije moguće obaviti odjednom, a posle nas raspoloženje prođe i sređivanje ostavimo za neku neodređenu drugu priliku. Kako do toga ne bi došlo, ubacite redovna sređivanja u raspored – recimo, petnaest minuta za pregledanje pošte svakog dana nakon posla, sređivanje toga-i-toga jednom nedeljno, i tako redom. Stvari je mnogo lakše obaviti onda kad vam se ne nagomilaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.