U trendu

Dan lake hrane

Auh, konačno! Praznici su prošli, post je počeo, a vi ste opet uspeli da se „uvučete“ u omiljene farmerke. Ura! Povratile ste svoju idealnu težinu (mislimo na težinu u kojoj se vi najbolje osećate)! Ipak, oprez: ukoliko ste tu težinu povratile držeći neku strogu dijetu, veoma su jake šanse da vrlo brzo ponovo „zaradite“ suvišne kilograme, a onda opet dijeta, i tako stalno – sve u ime vitkosti. Možda se stalno odričete omiljene hrane, opet u ime vitkosti. Prosto vam dođe da se upitate: a čemu vam služi vitkost, ako se stalno nervirate zbog toga, ako svakog časa brojite sebi zalogaje? Svakako, dobro je po vaše zdravlje da budete vitki; ali, veoma je loše po vaše zdravlje da se konstantno nervirate. Ima li tu neko rešenje?

Neki nutricionisti kažu da ima. Ne morate se odricati omiljene hrane, samo se trudite da ne preterujete i da se ne „prežderavate“ – hranite se koliko-toliko umereno. Samo to? U čemu je tajna? U tome što ćete izdvojiti jedan dan nedeljno kao „dan lake hrane“. Samo jedan dan u nedelji? To već može da se izdrži bez nerviranja – a šta tačno da uradite?

Odaberite jedan dan u nedelji – ponedeljak, čuven po „od danas počinjem da…“, jako je zgodan za to, jer se ponedeljkom retko ide u goste, u restorane i slično (pored toga, obično smo u toku vikenda opušteniji i manje pazimo šta jedemo, pa je zgodno da sledećeg dana naš stomak „dobije lufta“). Može i neki drugi dan ako vam ponedeljak ne odgovara; važno je da to bude jedan dan sedmično, a po potrebi ga možete i pomerati. Tog dana unesite samo 1.200 kalorija, raspoređeno tokom celog dana (doručak, ručak, večera, dve užine – međuobroka; nipošto nemojte pojesti 1.200 kalorija odjednom, u slatkišima). Pogledajte u nekoj tabeli koje namirnice imaju koliko kalorija i shodno tome sami sastavite svoj jelovnik od hrane koja vam se dopada (nema nikakvog razloga da se maltretirate hranom koju ne volite).

Jedan dan nedeljno, ima li to efekta? Ispitivanja su pokazala da ima. Ukoliko se i ostalih dana u nedelji ponašate razumno (povremeni „ekscesi“ nisu problem; problem je ako se konstantno neumereno hranite), ovim metodom možete izgubiti pet do devet kilograma godišnje, ili jednostavno zadržati idealnu težinu.

Nije neki napor, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.