Dan zaljubljenih

Postoji više verzija o poreklu Dana zaljubljenih. Po jednoj legendi, originalni tvorac ovog praznika je bio sveštenik Valentin koji je u toku trećeg veka služio u Rimu. Kada je imperator Klaudijus II odlučio da su neoženjeni muškarci bolji vojnici od onih koji imaju žene i porodicu, zabranio je brak mladim muškarcima koji bi bili njegovi potencijalni vojnici. Valentin je uvideo koliku nepravdu ovim svojim postupkom čini imperator, pa je rešio da i pored svega nastavi da venčava mlade ljubavnike u tajnosti. Kada su ove njegove aktivnosti bile otkrivene, Klaudijus je naredio da ga ubiju. Po nekim drugim tumačenjima, Valentin je ubijen jer je pomagao hrišćanima da pobegnu iz rimskih zatvora. Po jednoj verziji, kada je bio u zatvoru, poslao je prvu čestitku za Dan zaljubljenih čuvarevoj ćerki koja ga je povremeno posećivala. Ubijen je 14. februara 269. godine nove ere.

Ni za jednu priču o Sv. Valentinu ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je tačna. Poreklo praznika je možda ipak obavijeno velom tajni ali to ne sprečava ljude da veruju da je Valentin bio heroj, jedna jako značajna, i povrh svega, romantična figura.

Razni običaji su vezani za 14. februar. U Velsu su za ovaj praznik rezbarene kašike koje su davane kao pokloni. Omiljene dekoracije bile su srca, ključevi i ključaonice, što je značilo: „Zaključao/la si mi srce!“ U nekim zemljama, mlade žene dobijaju odeću od mladih muškaraca. Ako je devojka zadrži, to znači da će se udati za osobu od koje ju je dobila. Postoje verovanja da će se žena, ako na Dan zaljubljenih vidi crvendaća, udati za mornara. Ako vidi vrapca, udaće se za siromašnog čoveka i biće veoma srećna. Ako vidi zebu, udaće se za milionera.

Neke od ovih običaja možete isprobati i na sebi, na primer sledeći. Zamislite pet ili šest muških (odnosno ženskih) imena osoba za koje biste se možda jednog dana udali (oženili). Na Dan zaljubljenih uvrćite dršku jabuke i izgovarajte imena koja ste zamislili. Udaćete se za onu osobu čije ste ime izgovorili kada je drška otpala. Ako odsečete jabuku na pola i izbrojite koliko semenki ima unutra, znaćete koliko ćete dece imati.

Jedno od često postavljanih pitanja u domaćoj javnosti bilo je – da li ćete proslaviti Dan zaljubljenih? Mišljenja su podeljena, ali ne verujemo da će mnogobrojne polemike sprečiti bar izvestan broj ljudi da ovaj dan iskoriste da dragim osobama pokažu koliko ih vole. Ovoga puta vam nećemo dati neke spektakularne savete kako da voljenoj osobi ulepšate ovaj poseban dan. Ne morate da preterujete ni sa poklonima, ni sa planovima za izlaske. Dajte ovom prazniku lični pečat. Magiju će 14. februara obaviti dve reči. U stvari, magiju može da obavi i više od dve reči, ako se poslužite nekim od ovih jezika!

Francuski – Je t“aime
Nemački– Ich liebe Dich
Havajski – Aloha I“a Au Oe
Irski – Taim i“ ngra leat
Italijanski – Ti amo (ljubavniku, suprugu)
Italijanski – Ti voglio bene (prijatelju, rođaku)
Poljski – Kocham Cie
Portugalski – Amo-te
Ruski – Ya vas liubliu
Španski – Te quiero
Japanski – Kimi o ai shiteru

Da Vam svaki dan bude poput Dana zaljubljenih želi Vam od srca tim Internet Krstarice!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.