U trendu

Danijela Veselinović – trubačka princeza iz Arilja

Danijela Veselinović iz Arilja je prva devojka u istoriji Srbije koja vodi duvački orkestar, a priča o posvećenosti i snazi ove mlade žene ispričana je u novom dokumentarnom filmu „Disanje“ u okviru serijala „Mladi heroji“, koji se može pogledati na Telenorovom Youtube kanalu.

Orkestar koji nosi Danijelino ime formiran je februara 2003. godine i početni sastav činila su deca, uzrasta od šest do 10 godina. Najmlađi član, Bojan Veselinović, Danijelin brat, imao je na početku svoje muzičke karijere „čitavih“ 12 kilograma, što je samo dva kilograma više od bubnja koji je tada svirao.

Svojim talentom opčinio je Svetu Pasuljkovića, bubnjara iz poznatog orkestra koji mu je i poklonio bubanj. Danijela je od slavnog Bobana Markovića dobila trubu i titulu „mala trubačka princeza“.

Orkestar, jedva stasao za svoje instrumente, već 2006. godine predstavljao je Srbiju na festivalu „Radost Evrope“, a narednih godina nastupali su i na festivalima u Poljskoj, Španiji, Švajcarskoj, Grčkoj, navodi Telenor.

Svaki njihov nastup je ispraćen velikom podrškom publike, a osvojili su i brojne nagrade – za najboljeg trubača, najbolji pionirski orkestar, najboljeg basistu i najboljeg bubnjara na saborima u Srbiji, ali i treće mesto na nacionalnom takmičenju orkestara i velikih orkestara u Poljskoj.

„Danas deca rade ono što roditelji žele. U mom slučaju je potpuno drugačije. Ja sam radila ono što sam htela i moji roditelji su me podržavali“, ističe Danijela.

Ona naglašava da je veoma bitna komunikacija i razumevanje sa kolegama u orkestru.

„Važno je da slušaš šta oni sviraju, jer muziku ne praviš ti sam, već sa ljudima oko sebe“, dodala je Danijela.

Danijela danas živi i studira u Novom Sadu. Slobodno vreme provodi sa prijateljima, u druženju, izlascima, uživajući u upoznavanju novih stvari, kako u muzici tako i u životu, a truba je verno prati čak i u večernjim izlascima.

Uspešna je i u sportu, članica je streljačkog kluba „Milosav Vujović“ u Arilju, gde je osvojila prvo mesto na republičkom takmičenju i time donela prvi uspeh klubu u svojoj generaciji.

Na prvi pogled truba i streljaštvo nemaju mnogo zajedničkog, ali prema rečima Danijelinog trenera, Vlada Isailovića, veza i te kako postoji.

„U streljaštvu su važna četiri elementa za uspeh – stav, nišanjenje, disanje i okidanje, a kod trubača je od presudne važnosti povezanost disanja sa preciznošću pokreta“, kaže Isailović.

„Svaka proba, svaki nastup, svaki naš zajednički rad, svaki novi čas kod profesora sa Akademije umetnosti, ja jedva čekam. Moja želja za novim i neostvarenim je neutoljiva“, za kraj kaže Danijela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar