U trendu

Deca i učenje preko leta

Ukoliko deca ništa ne uče u toku letnjeg raspusta, ako ga ceo provedu gledajući televiziju ili YouTube, u narednoj školskoj godini zaostajaće za vršnjacima koji su i u toku leta učili. Srećom, nije ih nemoguće navesti da nešto uče i u toku leta – moguće je i da će uživati u tome.
Naime, pojam učenja ne odnosi se samo na školsko gradivo. Time što čitaju knjige, računajući i "laku literaturu", deca uče. Time što uče da plivaju, voze bicikl, rolere, igraju tenis, deca uče. Postoji mnogo načina da se dečiji mozak održi aktivnim u toku leta a da to ne bude striktno školsko gradivo – a stvar je upravo u tome, da se deci mozak održi aktivnim, da se njihovo vreme ne svede na pasivno gledanje televizije i dosađivanje.
Kako to izvesti? Mnogo je mogućih načina. Možete decu ohrabriti da čitaju i pustiti ih da slobodno biraju šta ih zanima – ako odaberu nešto što vam ne bi palo na pamet da će ih zanimati, poput pričica strave za mlade, umesto, na primer, "Toma Sojera" ili "Olivera Tvista", neka ih, važno je da čitaju i da ih nešto zanima. Mogu da čitaju i stripove, i to je dobro. Podstaknite ih da steknu neku novu veštinu, poput plivanja, vožnje bicikla, nekog sporta. Možete pogledati šta u vašem gradu postoji od muzeja i izložbi, i u dogovoru s decom ih povesti jednog dana u onaj koji ih bar malo zainteresuje i zajedno razgledati. Možete i da povedete decu u prirodu, i tamo im pokazujete različite biljke (naravno, ne sve vreme, veći deo vremena ćete ih pustiti da se igraju). Zaista je mnogo toga što deca mogu da uče tokom leta i da im se to dopadne – i da nešto od toga bude i dodatno zbližavanje porodice.
Kada ste pretrpane poslom (to što je deci raspust ne znači da ste i vi na odmoru, plus su tu i dalje kućni poslovi), lako je jednostavno popustiti i pustiti decu da predugo spavaju, previše vremena provode pred televizorom i kompjuterom, a ostatak vremena šalju SMS poruke prijateljima (i još, zbog dosade, počnu da prave gluposti). Ipak, biće bolje i za vas i za decu i za celu porodicu ukoliko podstaknete dečiju radoznalost – neretko to ne zahteva enormne količine energije i slobodnog vremena, a vredi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.