Deca ne prepuštaju sobu gostima

Nekada su prilike takve da putujete u posetu kod nekoga ko je u drugom gradu, i da uobičajena varijanta bude da se smestite kod te osobe, jer nemate dovoljno za hotel. A onda ispadne da je osobi koja vam je ustupala sobu dok ste u gostima (obično to budu deca) dosadilo da to radi.
Već je postala tradicija između vas i vama bliske osobe da kod nje otputujete jednom godišnje, i zajedno provedete nekoliko dana. Možda se radi o rodbini, možda o prijateljima, možda i o roditeljima koji žive u drugom gradu. Smeštaj u hotelu bio bi preskup, finansijski vam ni samo putovanje s porodicom ne pada lako, pa se smestite kod osobe kod koje idete u goste, neko od njene dece vam na tih nekoliko dana prepusti svoju sobu. Nikada nije bilo problema s tim, sve do ovog puta. Čuli ste se s osobom kod koje treba da idete kako biste se dogovorili o detaljima, i ona vam je obazrivo saopštila da njena deca odbijaju da se ponovo odreknu svoje sobe na nekoliko dana. I da nikakva rasprava s njima ne pomaže, jedno je dobilo napad besa na samu ideju.
Ono što ostaje kao mogućnost jeste da se kod te osobe smestite u dnevnu sobu. Jeste neudobnije nego u odvojenoj sobi, ali teoretski postoji i ta mogućnost. Međutim, šta ako vam je to isuviše nezgodno? Recimo, imate malo dete (a ne možete baš domaćine da izbacite iz sopstvenog dnevnog boravka onda kada je mališanu vreme za spavanje), ili je deo vaše porodice i starija osoba kojoj bi baš smetalo da bude na prometnom mestu kao što je dnevni boravak? Želite da odete kod tih ljudi, zaista, ali nemate novac i za put i za hotel, a smeštaj u dnevnoj sobi bi vam stvarno bio suviše problematičan. Šta tad? Insistirati da se deci nametne poslušnost na tih nekoliko dana (nije da ćete da ostanete tri meseca)? Ili – šta?
Kao što verovatno slutite, ne možete nekome nametati kako će se poneti u sopstvenoj kući, ma koliko razumna vaša molba bila. Niti bi to donelo bilo šta dobro – čak i da dobijete sobu, u kući u kojoj je u toku veća svađa neće vam biti prijatno, a još će vam i manje prijati to što će vas ta deca (otvoreno ili implicitno) optuživati za izbacivanje iz sopstvene sobe. Ako je situacija takva da deca odbijaju da vam ustupe svoju sobu, takva je, i vi tu ništa ne možete.
Imate dve mogućnosti koje bi vas zadržale u okvirima učtivog. Jedna je da nađete smeštaj negde drugde. Ukoliko to nije izvodljivo, preostaje vam da nesuđenim domaćinima kažete da, na vašu veliku žalost, nemate dovoljno novca da im dođete u posetu. Ako biste imali gde vi njih da smestite, pokazali biste izuzetno lepe manire predlogom da umesto vi njih, posete oni vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.