Dečije prihvatanje komplimenata

Priličnom broju dama je teško da se jednostavno zahvali kad dobiju kompliment, već ga ili poreknu, ili počnu da objašnjavaju, ili ga umanjuju… Kada poželite da učinite tako nešto, setite se kako na komplimente reaguju deca, to bi moglo da vas oraspoloži.
Naime, kad devojčici kažete da joj je baš lepa haljinica, najčešće vam neće odgovoriti da je sva nikakva, zar ne? Biće i takvog odgovora, ako zaista ne voli tu haljinu, ili ako je već u tako ranom uzrastu počela da kopira ponašanje odrasle žene, ali tipično dečiji odgovor bio bi: "Hvala! Vidi, imam i lepe cipele! I mama mi je stavila novu mašnu u kosu! A jesam li ti rekla da sam druga devojčica po visini u odeljenju?"
Taj dečiji entuzijazam je predivan, i ničeg nepristojnog tu nema, odgovor je veoma lep i iskren, dete se oduševljeno zahvali na pohvali. Ne kažemo da i odrasle dame treba da se ponašaju baš tako, ne ako ne žele da zvuče kao male devojčice, ali mogle bi da se sete da nema ničeg lošeg u jednostavnom, iskrenom prihvatanju komplimenta.
Kao što smo već više puta pomenuli, pristojan odgovor na kompliment je veoma jednostavan: nasmešite se i zahvalite. Ne morate smesta da uzvraćate kompliment, možete, ali zaista nije neophodno (možda je i lepše da kompliment toj osobi uputite kasnije, kako se ne bi osećala kao da joj ga upućujete reda radi, jer je i ona vama rekla nešto lepo). Takođe, ne da ne morate nego i ne treba da bilo šta objašnjavate (ako je toj osobi potrebno objašnjenje, na primer, gde ste kupile te cipele, sama će vas pitati), a ne treba ni da umanjujete kompliment, jer je kompliment kao poklon, pa je umanjivanje komplimenta kao da nekome kažete da mu je poklon nikakav.
Setite se dečijeg entuzijazma, nasmešite se i zahvalite. To je najbolji i najlepši odgovor koji možete da pružite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.