Dečiji magazini bi mogli da „ohrabre pedofile“

Izdavači magazina koji je namenjen devojčicama starosti od devet do dvanaest godina, suočili su se sa negativnim reagovanjem dela javnosti. Naime, mnogi smatraju da bi magazini ovog tipa mogli da ohrabre pedofile.

Tinejdžerski i ženski magazini koji se bave modom su potpuno uobičajena stvar, ali magazin na čijoj se naslovnoj strani pojavljuje 10-godišnjakinja u tesnoj suknji i sa ružičastom senkom oko očiju, mogao bi da izazove ozbiljne probleme. Pre svega, na ovaj način devojčice se od malih nogu uče tome koliko je izgled važan. Oponašanjem modela sa stranica časopisa devojčice bi mogle i same da upadnu u začarani krug i da izgrade nezdrav odnos prema svom telu.

Ali, to nije sve. Ovakav izgled mogao bi biti potencijalno seksualno-sugestivan, što bi značilo da bi pedofili mogli da budu ohrabreni u svojim namerama i da principom „same su to tražile“ nađu opravdanje za svoje postupke. „Ako ih oblačite u zavodljivu odeću to samo opravdava uvrnut mentalitet pedofila“, kaže Michele Elliott, direktor Kidscape organizacije i protivnik magazina kakav je „Mad About Boys“.

Njegovi izdavači kažu da je namenjen devojčicama koje su zainteresovane za ljubav, momke, modu i zdravlje. Braneći svoju kompaniju, direktor marketinga ovog lista kaže: „Mi mislimo da je to u skladu sa onim što mlade devojčice rade i u skladu sa onim o čemu razgovaraju. To ne ohrabruje seksualnu aktivnost već reflektuje interesovanja devojčica tog uzrasta.“

„Mislim da je malo verovatno da bi naš magazin izazvao značajnu promenu u ponašanju devojčica tih godina i da bi ih ubedio da se oblače drugačije“, dodao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.