Deset razloga da se osećate dobro

U svetu se stalno dešavaju užasne stvari, a ova ili ona grozota će se povremeno (ili češće, u zavisnosti od toga u kakvom okruženju živite) desiti i u vašoj blizini. To ne možete promeniti – ali možete odlučiti hoćete li dane provoditi razmišljajući o tome ili o nečemu lepšem.

Ne kažemo da od problema treba bežati, niti da treba zatvarati oči pred užasnim situacijama koje postoje i kod nas i u svetu. Naprotiv, s problemima se treba suočiti i rešiti ih, i dobro je biti bar u nekoj meri informisan o dešavanjima oko vas. Ali, dok sedite na pauzi i ispijate kaficu (kapućino, mokaćino, čaj, ili koji vam je već omiljeni napitak), na vama je da odlučite hoće li vam ti trenuci kada bi trebalo da se relaksirate i „napunite baterije“ proći u razmišljanju o grozotama ili o, recimo, deset stvari koje su vas baš obradovale.

Razmišljanje o grozotama ima izvesnu morbidnu privlačnost, to se ne može poreći. Plus su mnogi naučeni da odrasla ozbiljna osoba treba da razmišlja o mučnim stvarima. I onda maltene osećate kao svoju dužnost da razmišljate o terorizmu, bombašima samoubicama, zagađenju, nasilju u porodici, najnovijem kriminalcu psihopati koji je iskasapio nekoliko (ili nekoliko desetina) ljudi… Mada treba biti svestan da se to dešava, dok se relaksirate, više će vam biti od pomoći, i znatno ćete više uživati, ako sastavite spisak od deset (ne mora baš deset, odaberite broj koji vam se dopada) stvari i stvarčica koje vas raduju.

Koje će to stvari biti zavisi od vas. Možda vas je obradovalo neko novo naučno otkriće o kome ste čitali (recimo, nešto što bi moglo da spreči neku opaku bolest ili ublaži njene simptome), a može da se radi i o nekoj od sitnica koje život znače – ćerkica vas je juče veselo dočekala jer je dobila dobru ocenu, dete vam je prohodalo, u novoj pekari ste kupili predivan hrskavi mirisni kroasan, prvi put ste probali mokaćino i otkrili da vam se jako dopada, našli ste novu kremu za ruke, i to onu koja stvarno pomaže pa vam koža više ne puca do krvi, nasmejala vas je igra dva šteneta… Mnogo je toga što vas može obradovati svakog dana ukoliko sebi dopustite da primetite takve stvari i ne fokusirate se samo na ono tegobno (tegobno vas ionako neće mimoići).

U redu, sastavili ste spisak od deset stvari zbog kojih se osećate dobro, šta sad? Radujte se tim stvarima. A sutra sastavite novi spisak (može poneka stavka i da se ponovi, ako vas još uvek raduje), i radujte se tome. I tako svakog ili skoro svakog dana – to će vas vremenom navesti na sticanje navike da se osećate dobro. Katastrofe će se i dalje dešavati, kao i razne ružne stvari, ali će uvek biti i razloga za vedrinu, što će vam i te kako pomoći i u savladavanju onog manje lepog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.