Detalj: mrežaste čarape

Izum mrežastih ženskih čarapa zauzima važno mesto u globalnom polju mode i dan-danas. U početku asocirane sa kabaretskim igračicama ili „prodavačicama ljubavi“, mrežaste čarape prešle su dugačak put da bi konačno ušle u odevni repertoar mnogih žena, kao svojevrstan otkačen ili, što da ne, zavodljiv detalj. Upravo ovih dana, na svetskim pistama mrežaste čarape doživljavaju pravi preporod. Kreatori poput Žan-Pol Gotjea vole da se poigravaju ovim detaljem, čineći ga luksuznim i ističući draž ženskih nogu na razne načine, dok holivudske zvezde oberučke prihvataju ovaj „novi“ modni talas.

Crne mrežaste čarape su na izložbi koju je organizovao The Fashion Institute of Technology, pod nazivom Mala crna haljina i drugi statusni simboli, predstavljene kao predmet koji može zadobiti raznolika značenja, u zavisnosti od konteksta u koji je postavljen, ali i „duha vremena“. One, na primer, mogu pripadati elegantnom spektru visoke mode, ali i reprezentovati divlje momente mladalačke pank kulture.

Kreatori su načinili brojne zanimljive predloge šta i kako nositi: boja kože, bela i bež veoma su popularne varijante, često u kombinaciji sa odećom življih boja. Takođe, preporučuju se varijante u kojima se mrežaste čarape nose preko providnih običnih, koje su crvene, plave ili ružičaste. Neobične kombinacije boja samih čarapa, kao i uklapanje stilski kontrastnih odevnih predmeta svakako će predstavljati inovaciju u izgledu. Mrežaste čarape stvaraju iluziju senke, izdužuju figuru i, naposletku, čitavoj pojavnosti pridodaju pomalo neobičnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.