Digitalni stil života (II)

Postoje mnoga mesta na Internetu koja su namenjena isključivo ženskim temama, interesovanjima i problemima. Ovakve male zajednice ponekad su višestruko korisne pošto omogućuju dobru interakciju i često štite od upada „neželjenih posetilaca“ (tj, onih kojima je cilj miniranje diskusije ili prosto traćenje tuđeg vremena). Na primer, online zajednice mogu posvetiti deo svog prostora oglasima za prodaju ili traženje posla, organizovati pojedine socijalne događaje (poput sastanaka grupa za samohrane majke) ili naprosto diskutovati o određenim temama i razmenjivati iskustva (problemi u porodici, menopauza i sl.).

Prema tome, ovako dizajnirani sajber prostori mogu poslužiti za sve i svašta – od unapređivanja hobija do dobrih saveta u vezi sa bolešću i nabavkom leka, što predstavlja samo deo neiscrpnih mogućnosti Interneta. Sa druge strane, online zajednice ne treba zameniti sa stvarnošću: iako često imaju refleksije u „stvarnom“ životu, nikako ne treba upasti u kategoriju cyber freak-a. Nesumnjivo je da virtuelni identitet koji žena može da izgradi ima svoju svrhu (kao i mesto u nizu „ličnih identiteta“), ali ne sme i da postane zamena za druge stvari.

Jedna od čestih grešaka jeste preterano usmeravanje na traženje emotivne veze putem Interneta, što često može da donese prilično jadne rezultate („konj umesto princa“), ili pak preuranjeno poklanjanje poverenja („moja nova prijateljica iz Amerike obećala mi je da će me pozvati na letovanje“). Da se ne biste razočarali, izgradite sopstveni kodeks mrežne komunikacije: birajte sigurna mesta, uspostavljajte dobre kontakte i (pre svega) nađite pravu meru svog virtuelnog postojanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.