Dileme povodom orgazma

O ženskom orgaznu mnogo se i neprestano govori. U početku zanemarivan, danas forsiran od strane oba partnera u toku seksualnog odnosa, orgazam može, ma koliko to paradoksalno zvučilo, postati svojevrsno opterećenje za ženu. Ovo je posebno često u slučaju kada Ona ne može da u toku odnosa dostigne „vrhunac“.

Nemogućnost dostizanja orgazma nije, međutim, u isti mah i nemogućnost uživanja u seksu. Razlozi za izostanak orgazma jesu različiti, psihološki i fiziološki. Strogo patrijarhalno vaspitanje, uskogruda sredina i (posebno) nepažljivi muški partneri mogu izazvati psihološke „brane“, koje će ženu ometati i ne dozvoliti joj da se u potpunosti opusti.

Ponekad je ženi potrebno duže vreme da dostigne „kritičnu tačku“, što može biti problem ako njen partner funkccioniše u tzv. quickie varijanti. Sa druge strane, fiziološki činioci takođe mogu biti „ometajući faktori“: ovo se posebno odnosi na žene u klimakterijumu i postklimakterijumu, kod kojih se javljaju simptomi poput suvoće vagine ili smanjenog interesovanja za seks usled promena u hormonskoj slici.

Rešenja koja se nude jesu različita i zavise od vrste problema koji sprečava orgazam, doba žene i njenog zdravstvenog stanja. Pored različitih strategija u odnosu sa partnerom, saveta psihologa, hormonskih injekcija (u slučaju menopauze), danas su se pojavila i nova sredstva za stimulaciju. Jedno od njih je Vitara, neka vrsta kreme koju porede sa Viagrom. Ovo „čudesno“ sredstvo utrlja se pre ili na početku seksualne igre u područje klitorisa (u uputstvu predlažu da to učini muški partner), te (navodno) stimuliše dotok krvi u genitalnu oblast, zahvaljujući čemu klitoris postaje izuzetno osetljiv. Postoje i mehaničke spravice, poput tzv. Eros-a, koje predstavljaju svojevrsne vakuum pumpice i postavljaju se – pogodite gde – na već pomenuti deo ženske anatomije, koji mehanički stimulišu.

Sve ove spravice i sredstva, iako mogu izgledati kao rešenje u određenoj situaciji, pre svega su pokušaj globalnog tržišta da zaradi na ženama. Predlažemo da probate neke „stare dobre“ metode – čaša vina, muški striptiz izveden od strane dečka/muža i dobar ambijent verovatno će imati pozitivan učinak. Uostalom, poznato je (danas i muškarcima) da seksualni fluid nije produkt suve fiziologije: it“s all in your head – stoga, stimulišite sebe mentalno, a rezultati neće izostati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.