Dobiti dobre preporuke

Sakupljanje preporuka teško da je nekome omiljeni deo posla, ali je preporučljivo to uraditi kako bi vam, u slučaju otkaza ili ako želite da promenite firmu, bilo lakše da pronađete novi posao (onoliko koliko uopšte može biti reči o "lakše" kad se o pronalaženju posla radi). I to bi bilo dobro obaviti, ako je ikako moguće, pre nego što dospete u situaciju da pod hitno tražite novi posao.
Odaberite pravu osobu koju ćete zamoliti da napiše pozitivne reči o vama kao o saradniku, koju možete navesti kao preporuku kad se prijavljujete za novi posao. Uvek je bolje da preporuka dođe od nekoga ko vas poznaje kao saradnika, kao profesionalca – može vaša prijateljica ili majka da kaže da ste vi zlato jedno od osobe, i svakako da je poželjno biti prijatna osoba, ali takva preporuka ništa ne govori o vašim poslovnim sposobnostima. Takođe, poželjno je da osoba koja vam daje preporuku bude neko od vaših nadređenih; takva preporuka ima veću težinu od one koju bi mogla da pruži koleginica iz kancelarije.
Nakon što ste odabrali osobu, zbližite se s njom. Nije neophodno da vam ta osoba postane najbliži prijatelj ili prijateljica, da ne pominjemo dalje mogućnosti zbližavanja od toga, naročito ne ako se radi o osobi koja vam je nadređena, ali dobićete bolju preporuku (i veće su šanse da je uopšte dobijete) ako ste u dobrim odnosima s tom osobom. Kad nađete priliku, popričajte malo s tom osobom, budite ljubazne, ponašajte se prijatno. Neke od zgodnih tema za takve razgovore su porodica, sportovi, novosti i posao. Ništa previše lično, samo da vas primeti kao ljubaznu osobu, i da vas ne vidi kao samo još jednog podređenog.
Šta god da vam ta osoba zada da uradite (govorimo o poslu, naravno), uradite prvo to, najbrže i najbolje što umete, jer toj osobi treba pokazati kakav ste sposoban saradnik. Nema ničeg lošeg u tome da vam prioritet bude ono što vam je zadala ta osoba, sve dok zbog toga ne zanemarite ono što vam je u opisu radnog mesta da obavljate.
Ne zaboravite da pitate tu osobu da li se slaže s tim da je navedete kao preporuku. To je korak koji se najčešće previđa, a mogao bi da vas prilično obruka kasnije, kad navedete tu osobu, vaši potencijalni poslodavci je kontaktiraju, a ona kaže da nema pojma o tome. Pitajte učtivo, nikako napadno, a ako vas odbije, pređite na nekog drugog koga imate na umu da bi vam mogao dati preporuke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.