U trendu

Dobra mera kozmetike

Nova godina je pravo vreme da sebe obradujete novom i lepom kozmetikom. Čak i ukoliko niste ljubiteljka preteranog šminkanja, postoji razlog za obnovu kozmetičke police – većina kozmetičkih produkata ima ograničen vek trajanja. Nažalost, ova činjenica se (usled nemarnosti, ali i ekonomskih razloga) često smetne sa uma, pa mnoge kćeri svoju „istoriju šminkanja“ započnu upravo starim predmetima iz maminog nesesera.

Za one koji žele da se šminkaju, ili to čine često, ova „higijena“ šminke jeste neophodan faktor. Svaki kozmetički produkt posle izvesnog vremena gubi svoje početne karakteristike, a tada može izazvati neželjene posledice po zdravlje. Iako to na njima ne piše, karmini, maskare, senke i slični predmeti imaju svoj rok trajanja.

Uzmimo za primer najčešće korišćeni karmin. Stručnjaci kažu da je rok upotrebe dve do četiri godine. Međutim, ukoliko primetite da ruž čudno miriše, nemojte to pripisati svom iskvarenom čulu mirisa, već ga jednostavno bacite. Puder i slični produkti (senke, rumenila) traju najduže i najteže se kvare. Iznenađujuće, najkraći „život“ ima maskara, koju ne bi trebalo koristiti duže od tri meseca, jer veoma lako može da posluži kao dom nevidljivim bakterijama i izazove infekcije oka.

Poseban odnos prema sopstvenoj kozmetici sreće se kod mnogih, npr: fetišizira se stara maskara ili se obožava „posebna kombinacija“ dvaju starih karmina koja daje neponovljivu nijansu. Pogrešno! Treba se što pre odreći starih predmeta, bez obzira na uspomene i nostalgiju.

Takođe, koristan savet tiče se i količine kozmetičkih preparata: nema potrebe da se zasipate prekomernim nijansama i različitim markama kozmetike. Dovoljno je imati nekoliko dobrih predmeta i pametno ih upotrebiti, jer na vašem licu ne piše cena šminke, već umeće šminkanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.