U trendu

Dokazano: Žene danas češće sanjaju „erotske snove“ nego muškarci

Danas mlade žene vaspitavaju da budu mnogo sigurnije u sebe i svoju seksualnost. One su danas svesne su svojih užitaka i zato se ne stide ‘erotskih snova’

Snovi se oduvek smatraju ‘prozorima u podsvest’ koji oblikuju naše najdublje misli – a ništa me ne fascinira kao psihologa kao snovi koji poprime erotski oblik, kaže bihevioralna psihološkinja i članica Britanskog društva psihologa, Džo Hemings.

Kako ona kaže, fascinantan je i način na koji se seksualni snovi razlikuju kod muškaraca i kod žena, pa muškarci, smatra, verovatno sanjaju o seksu s nepoznatim osobama i s više partnerki, dok su ženski snovi vezani za nekog kog one poznaju.

Studija o snovima koju je proveo Univerzitet u Frajburgu u Nemačkoj uključivala je 2907 muškaraca i žena starosti od 16 do 92 godine, a pokazala je da mlade žene danas sanjaju tri puta više erotskih snova nego što su sanjale njihove bake u istim godinama starosti.

Žene u dobi između od 16 do 30 godina najčešće su imale erotske snove, a činili su ukupno 22,1 odsto svih njihovih snova, slično kao i kod muškaraca iste dobi. Te su žene sanjale trostruko više erotski nabijenih snova nego što su ‘priznale’ njihove bake kad je prvi put provedeno slično istraživanje, već davne 1966. godine.

Ipak, Hemingsova kaže kako veruje da su žene pre 50 godina ‘jednako često sanjale erotske snove, ali da je ključna razlika u tome  što o njima nisu pričale kad su se probudile’.

– Brojke iz istog istraživanja u različitim vremenskim periodima dokazuju koliko su veliki stid i krivica bili ako je žena sanjala o nekom ko joj nije partner, ili ako je u snu radila nešto što bi moglo biti šokantno u stvarnom životu – kaže Hemings, i zaključuje kako se danas mlade žene odgaja da budu mnogo sigurnije u sebe i svoju seksualnost.

Takođe je mnogo verovatnije da će iskreno razgovarati sa svojim majkama o seksu, zaključuje Hemings, bez ikakve neprijatnosti koju bi u razgovoru osećale žene iz pređašnjih generacija. Osim toga, dodaje psihološkinja, danas je i upoznavanje partnera drugačije, a mlade žene više ni ne čekaju da je samo muškarac taj koji pravi prvi potez.

– Nekad ćemo možda sanjati i nekog s kim u stvarnom životu ne bismo htjeli završiti u krevetu – kaže psihološkinja, i objašnjava kako snovi imaju moć da nas vrate onim iskonskim, primarnim željama – zbog čega ponekad i imamo erotske snove o dominantnim, ‘macho’ muškarcima koje poznajemo ili vidimo na televiziji, a od kojih bismo u životu držali distancu, prenosi Daily Mail.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)