U trendu

Donosimo odgovore na pet najčešćih pitanja koja žene postavljaju svom ginekologu

Odlazak na ginekološki pregled često donosi i određena pitanja na koja žene traže odgovore od svog ginekologa. Ginekolog dr. Tihana Mazalin, direktorku Poliklinike Mazalin u Zagrebu, otkrila je odgovore na pitanja koja ona najčešće čuje od svojih pacijentkinja, piše Zadovoljna.hr.

1. Koja bi kontracepcija bila najbolja za mene?

U zavisnosti od toga šta pacijentkinji treba, samo zaštita ili ima problema i s kožom, odnosno aknama, obilnim i bolnim menstruacijama, da li je rađala ili ne, kakav ima ciklus. Kod spominjanja hormonske kontracepcije, prva pomisao najčešće su kontracepcijske pilule, međutim postoje razne metode kontracepcije.

Postoje prirodne, mehaničke, hemijske, hormonske metode kontracepcije, intrauterina kontracepcija i trajne metode. Svaka metoda ima svoje prednosti i mane, a na svakome je da odabere koja metoda je najbolja, sukladno savetu lekara i s obzirom na životni stil.

2. Smem li da stavim spiralu iako nisam rađala?

Spirala se sme staviti i ako žena nije rađala, jedini uslov jeste potpuno uredan nalaz PAPA testa ne stariji od šest meseci. U zavisnosti od kliničkog nalaza i anamnezi, lekar će propisati hormonsku kontracepciju koja najbolje odgovara vašem zdravstvenom stanju i željama koje imate.

3. Treba li raditi bilo kakve analize pre prepisivanja hormonske kontracepcije?

Pre propisivanja hormonske terapije žena mora da ima uredan ginekološki nalaz (PAPA i UZV) i uredne laboratorijske nalaze: jetrene probe, PV, fibrinogen, holestreol, trigliceridi. Takođe mora imati uredan BMI i ne visok pritisak i neopterećenu anamnezu s dubokom venskom trombozom.

4. Smeta li što sam pušač ako uzimam hormonsku kontracepciju?

Svakako je savet da se prestane da pušite tokom uzimanja hormonske kontracepcije.

5. Da li je potrebno „čišćenje“ od kontracepcije ukoliko želim da zatrudnim?

Kontracepcija je danas nisko dozirana i pacijentkinja odmah nakon prekida može raditi na trudnoći bez bojazni za plod. Većina žena ima ovulaciju dve nedelje nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula. S obzirom da hormoni iz pilula ne ostaju u vašem organizmu, vaš prirodni ciklus će se jako brzo ponovo uspostaviti i moći ćete da zatrudnite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar