Dream a little dream

Pitanje „A šta si noćas sanjala?“, koje ponekad čini sastavni deo rituala ispijanja jutarnje kafe, deluje vam neumesno ili u najmanju ruku – neozbiljno? Odgovorite šturo ili tek rečenicu-dve? A prava pitanja su zapravo: „Verujete li u snove?“, „Umete li da sanjate?“, „Sarađujete li sa snom ili ga se, užasnuti slikama koje očekujete, unapred plašite?“ Taj glavni put ka podsvesti, tako zavodljiv, intiman i ličan, a opet uvek drugačiji i nepredvidiv, može biti naš najverniji saveznik ako ga iskoristimo u potpunosti.

U snu se odvijaju procesi slični onima pri meditaciji – mozak se opušta i oslobađamo se dnevnog stresa kako bismo nastavili dalje. Koliko su vam se puta pred spavanje problemi činili apsolutno nerešivi, da biste se ujutro probudili sa rešenjem? Ili ste odmoreni i osveženi shvatili kako nisu ni upola tako strašni? Iskoristite ovo saznanje i ne zamarajte se problemima uveče. Ako vas sledećeg dana očekuju važne odluke, provedite opušteno i mirno veče. Ne gledajte čak ni napet ili deprimirajući film, zaboravite na detektivske romane. A pre nego što zaspite – koncentrišite se, kratko ali intenzivno, na problem koji rešavate. Prepustite tada sopstvenoj intuiciji i podsvesti da u noćnim lutanjima rade za vas. Odgovor ćete možda prepoznati u sadržaju sna.

Kako ćete tumačiti slike iz sna – individualno je umeće. Ne rukovodite se sanovnicima i tako iščitanim simbolima, jer je to previše uopšteno – moglo bi vas odvesti na stranputicu. Važniji je osećaj koji je san izazvao. Da li ste optimista ili ste potišteni pri sećanju na odsanjano? Razmislite pre svega o tom osećaju, odakle dolazi i šta vam poručuje.

Naučno je dokazano da svi, apsolutno svi ljudi, sanjaju. Ukoliko ste ubeđeni da ste izuzetak, verujte – samo ste skloni zaboravljanju snova, ali se memorisanje (i veština prepoznavanja poruka) uči. Jednostavno, držite kraj uzglavlja notes i odmah nakon buđenja skicirajte sadržaj sna. Ponekad to može biti samo upečatljiva slika ili jedna jedina rečenica koju je neko izgovorio u vašem snu. S vremenom ćete beležiti sve više detalja koji vam mogu biti sasvim dovoljni u traganju za odgovorima na nerešiva pitanja i probleme. A možda ćete jednostavno uživati, upoznajući dublje i skrivenije nivoe sopstvene podsvesti.

Romantično crnobeli ili vrišteći šareni, slow motion ili dugometražni – san je vaš neponovljiv svet, čitav paralelni život koji možete (a ne morate) podeliti s drugima. Podelite ga makar sa sobom i ne odričite ga se nikada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.