Druželjubivi među nepoznatima

Stidljivost i zatvorenost nisu same po sebi loše, ali vas mogu dovesti u neprijatne situacije. Jedna od mogućih neprijatnosti jeste da vas prijatelji odvedu na neko okupljanje na kome, osim njih, ne znate nikog drugog; oni se onda raštrkaju unaokolo, vi ostanete sami i osećate se „kao kreten“ jer ne znate kako da uspostavite komunikaciju s nepoznatima.
Zvuči poznato? Desilo se mnogima. Neko bi pomislio da prijatelji ne treba da vas ostavljaju same, ali, opet, ne možete ni očekivati od njih da vam izigravaju dadilje cele večeri. Doveli su vas među ljude, ne među zmije i ajkule pa da moraju da paze na vas. Što znači da ste pred izborom da li da se dosađujete i celo veče osećate kao štene izgubljeno na železničkoj stanici ili da pokušate da priđete nekom.
Zašto niko ne prilazi vama? Najverovatnije baš zbog vaše stidljivosti – ako ste se skvrčili u nekom ćošku i uplašeno povremeno izvirite, ljudi će zaključiti da vam je neprijatno i da vam nije do društva, i ako su vaspitani, neće vas uznemiravati. Eventualno će se naći neka dobra duša sa snažnim materinskim instinktom da proveri da li je sve u redu s vama (ili, u goroj varijanti, naći će se neko manje dobrodušan, s izraženim predatorskim instinktima, da lovi potencijalnu žrtvu). Pošto ne možete sa sigurnošću računati na to da će vas neko zbrinuti kao napušteno kučence, za komunikaciju se morate pobrinuti sami.
Zvuči zastrašujuće, ali zapravo i nije toliko teško. Možete stajati pored neke grupe koja razgovara i sačekati da kažu nešto u šta biste i vi mogli da se uključite. Možete i potražiti nekog od prijatelja s kojima ste došli i zamoliti ih da vas upoznaju s nekim interesantnim – ako su vam prijatelji, verovatno će imati i predstavu o tome kakve bi osobe vama bile zanimljive. A možete i potražiti nekog ko se izdvojio iz svoje grupe, ili i bez odvajanja stoji sam/sama – takve je najlakše naći pored hrane ili pića, i nije nimalo nepristojno predstaviti im se, pitati za njihovo ime i pitati ih nešto (odakle znaju domaćine, na primer).
U bilo kojoj od navedenih varijanti, razgovor će početi – a odatle sve već ide lakše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.