U trendu

Džins na poslu

Malo-malo, pa se pokrene tema prikladne garderobe. Koja je prikladna odeća za školu i treba li uvesti uniforme? Treba li zabraniti devojkama da u školi nose mini suknje? Koja je prikladna odeća za posao? Treba li zabraniti šortseve, papuče, mini suknje? A kad su „zvaničniji“ položaji u pitanju, treba li još više pooštriti pravila? Kako treba da se oblače službenici javnih službi, kako direktori i njihovo osoblje? Ima li odeća veze i sa godinama? Može li se nešto mlađim osobama dopustiti ono što za starije i nije baš prihvatljivo?

Na ova pitanja nikakav konačan odgovor nije dat. Međutim, pravila se polako kristališu, pa smo o jednoj od čestih podvarijacija na temu prikladne poslovne odeće – gde je u celoj toj priči džins, u stanju da vas malo bolje obavestimo.

Džins je već duže vremena omiljena garderoba mladih; sa dobrim razlogom: udoban je, komotan i opuštajući. Uz to, džins u ovom ili onom obliku dobro pristaje većini. Donedavno, međutim, smatralo se da je džins krajnje neprikladna odeća za bilo koji „zvaničniji“ posao, to jest za posao gde se radi sa većim brojem ljudi. Smatralo se da je previše neozbiljan i da srozava ugled firme. Srećom po ljubitelje džinsa, to više nije u potpunosti tačno.

Za visoke položaje (direktori, ministri i slično) džins je i dalje neprihvatljiv, kao i za njihovo osoblje (na primer, sekretaricu direktora). Međutim, mladalački izgled i mladalačko oblačenje su sve više u modi, tako da je za neke položaje – na primer, inokorespondent, daktilograf, ili drugi kancelarijski položaji – postalo sasvim uobičajeno da mlađe osobe nose garderobu od džinsa. Razume se, odeća mora biti bez poderotina, čista i ispeglana, ali to su uobičajena pravila pristojnog odevanja.

Ukoliko želite da nosite džins a da ipak izgledate poslovno, evo nekih ideja. Farmerke možete kombinovati sa košuljom jednostavnog kroja i blejzerom, ili sa rolkom i sakoom sportskog kroja – to će vam dati istovremeno i elegantan i sportski izgled. Ako više volite suknje, možete iskombinovati suknju od džinsa sa elegantnim džemperom, ili košuljom i prslukom, kao i čizmama sa šnalom. Ukoliko želite, isprobajte i kombinaciju strukirana jakna od džinsa plus elegantne štofane pantalone – to će vam dati poslovan izgled.

Za kraj, za koju god kombinaciju da se odlučite, dodajte joj osmeh: opušteni, elegantni i nasmejani bićete najbolja preporuka za svoju firmu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.