U trendu

Efikasno planiranje

Mnogima se danas čini da žive kao u ludnici – stalno neke obaveze, stalno se nekuda juri, nikako sve da se postigne, a još kad zastanete i pogledate šta ste zapravo uradili, ispadne da toga i nema baš tako mnogo, sve neke bezvezne sitnice koje vam oduzimaju vreme. I još se osećate sluđeno. Ovo se može barem delom izbeći efikasnim planiranjem.
Naravno, mnogi danas u svakom slučaju planiraju svoje vreme unapred, jer bi se inače izgubili u moru obaveza. Ipak, često ispadne da to planiranje nije dovoljno efikasno, i to iz jednostavnog razloga – u planer nikada ne dospeju neke „sitnice“ koje zapravo oduzmu dosta vremena, što kao posledicu ima da s izvršenjem plana stalno kasnite i da ne stignete sve što ste isplanirale.
Kako to izbeći? Na sledeći način. U planer zabeležite sve obaveze za naredni dan, a pored svake obaveze zabeležite i koliko će vam koja od njih odneti vremena – i potrudite se, koliko god možete, da budete objektivne u proceni, bez onog „ma brzo ću ja“ ili „to mogu da smandrljam za pet minuta“. I, veoma bitno, ne zaboravite da unesete i sve one „sitnice“ koje ćete takođe obaviti sledećeg dana, a koje obično ne ulaze u planer, kao što je telefoniranje, vreme provedeno u čitanju mejla (i poslovnog i privatnih „zezalica“), vreme provedeno u surfovanju Internetom (aktivnost zarazna jednom kad se s njom počne, a odnosi jako mnogo vremena)…
Jednom kada na taj način popunite planer i vidite koliko vam vremena zaista treba za sve što ste naumile, osećaćete se i te kako motivisano da se fokusirate samo na zaista bitne stvari. A jednom kada završite sve s liste prioriteta za taj dan, sve ono što zaista mora da se završi, osećaćete se veoma efikasno – i pred vama će biti još dobar „komad“ vremena pre nego što se dan završi, vreme koje ćete moći da upotrebite za one manje bitne stvari, kao što je surfovanje simpatičnim stranicama Interneta, ili ćete ga radije upotrebiti na nešto na šta odavno niste, kao što je lagana šetnjica ili odlazak na vožnju biciklom.
Neće svaki dan tako izgledati, biće i onih dana kada ste zaista od ujutro do uveče pretrpane prioritetnim obavezama, a dešavaće se i da nešto neplanirano iskrsne (ta mogućnost uvek postoji), ali ako se naviknete na ovakav metod planiranja, relativno često ćete sasvim solidnu količinu vremena moći da odvojite za sebe i za svoje uživanje, plus ćete se i osećati manje sluđeno, a više kao da su stvari pod vašom kontrolom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar