U trendu

Egzotično putovanje: Maroko

Tražite kud da otputujete, a novac nije baš preteran problem? Imate čak i vremena za put, a ideja o skijanju vas ne oduševljava – za početak, ne skijate, ili umete da skijate, ali biste radije da se ugrejete negde – na nekom lepom, egzotičnom, toplom mestu – ali nemate baš ni preteranu želju da se „skuvate“. Jeste li razmišljali o Maroku?

Klima u Maroku je promenljiva, sa nekim regionalnim razlikama – na primer, u Kazablanki je u oktobru u toku dana 24 stepena (noću oko 15), dok je Atlas prekriven snegom. Naravno, u toku leta je toplije. Egzotika? Koliko god hoćete – Maroko porede sa prizorima iz „Hiljadu i jedne noći“. U Marakešu, na primer, na pijaci Jemaa-El-Fna možete kupiti kesicu suvog voća, ljubavni napitak ili prah koji štiti od uroka, a možete videti i priučene zubare koji na licu mesta vade zube (bez anestezije) i potom ih izlože kao trofej na tezgi ispred sebe; sve to uz najrazličitije mirise (začini i slično) koji se šire unaokolo. Ili Fes-El-Bali, stari centar grada Tangera, sa lukovima na ulaznim kapijama i prelepim mozaicima, koji predstavljaju svedočanstvo špansko-islamske umetnosti.

Ako želite nešto modernije, tu je Kazablanka (nažalost, bez Hemfrija Bogarta), sa, recimo, veoma interesantnom Velikom džamijom sultana Hasana II, građevinom koja predstavlja sintezu hajteka i mavarske umetnosti. Ukoliko želite kupanje, Agadir je super mesto gde možete uživati u peščanim plažama, kupanju u moru ili hotelskim bazenima, a tu su i lepe bašte sa tropskim rastinjem. Ako ste živahnijeg duha, možete se uputiti u unutrašnjost zemlje i videti čuvenu pijacu kamila u Guelmimu, neverovatno oblikovane stene, a veoma popularan je i predeo nepreglednih dina (zapravo dugačak svega 30 kilometara) – Erg Chebbi, koji se obavezno obilazi na kamilama.

Maroko je egzotična i zanimljiva zemlja puna suprotnosti, koja će vam svakako dugo ostati u sećanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.