U trendu

Emotivna reakcija na kritike

Mnogo je onih koji na svaku, pa i najblažu, kritiku reaguju previše emotivno. Takva reakcija dovodi do reputacije preosetljive osobe, a ako se radi o previše emotivnoj reakciji na kritiku šefa, i do reputacije osobe koja ne ume da se ponaša kao profesionalac.
Glavni problem je što se kritika shvati lično, dakle, ne kao primedba na neku konkretnu akciju, već kao primedba na celokupnu ličnost. Tada se: „Koleginice, napravili ste tu, tu i tu grešku“, shvati kao: „Vi ništa ne valjate ni kao radnik ni kao osoba“, a: „Mama, meni se ovo mleko ne dopada“, kao: „Mama, ja te ne volim“. Na primedbu se onda reaguje kao na napad na ličnost – nekad i sa strahom od toga da, ako niste savršeni i ne radite sve bez i najmanje greške, nećete biti voljeni niti zaslužujete da budete voljeni. Ili se reaguje kao na uvredu. U svakom slučaju, uz previše emocija, nekad uz viku, a nekad i uz suze.
Kako sprečiti previše emotivnu reakciju? Pomaže ako ste svesni, i to poput mantre ponavljate sebi, da vas niko ne kritikuje kao ličnost, već se samo kritikuje neki vaš postupak. A sasvim je ljudski grešiti, svakom se ponekad desi, i zbog toga se stvarno ne treba uzrujavati, osim ako greška nije baš velika (velika tipa koštala je vašu firmu mnogo novca, ili je vašom nepažnjom vaše dete pojelo pokvarenu hranu i završilo u bolnici, ili već nešto toliko drastično), a i tada je efikasnije ako se potrudite da situaciju popravite (smislite novi projekat koji će doneti novac, odvedete dete lekaru i, ako ostane u bolnici neko vreme, prilikom poseta se potrudite da ga razvedrite) nego ako pustite emocijama na volju.
Kako obuzdati sopstvene emocije? Jedan način je da dišete duboko, iz stomaka, jer to smanjuje napetost. Drugi je da pokušate s humorom (samo u svojoj glavi), tako što ćete zamisliti nešto smešno, nešto za šta znate da vas uvek zabavi – pazite samo da se glasno ne nasmejete onda kada to nije prikladno. Zar nije neprikladno razmišljati o nečemu smešnom onda kada ste napravili grešku, veliku ili malu? Nije neprikladno, ne ako vam takvo razmišljanje ne služi za dokonu zabavu, već za to da pomognete sebi da se saberete i da smireno odreagujete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)