Espreso – malo, ali važno zadovoljstvo

Izašle ste s prijateljicom na kafu. Ona uzima kapućino (najčešći razlog: "To nemam kod kuće."), a vi naručujete espreso i objašnjavate prijateljici da vam je želudac nešto postao osetljiv, a i razdražljivi ste, jedino vam espreso ne smeta. Prijateljica vas gleda zbunjeno i pita otkud to, dodajući da njoj espreso nimalo ne pomaže, jer se od njega uopšte ne razbudi. Sležete ramenima i priznajete da ne znate ni sami. Ako vas zanima, evo obrazloženja za tu, naizgled neobičnu, pojavu.
Espreso se, kao što znate, priprema u automatu. Prilikom pripreme voda velikom brzinom prolazi kroz mlevenu kafu (idealno trajanje pripreme ovog napitka je 25 sekundi, idealna temperatura je između 92 i 94 stepena Celzijusa, a idealna količina mlevene kafe od šest do osam grama). Zbog te brzine, voda zapravo dolazi u minimalan kontakt s kafom (ma koliko to čudno zvučalo). Posledica toga je da u espresu ima znatno manje kofeina nego u, na primer, filter-kafi (otprilike 40% manje, da budemo precizni). Zbog znatno smanjene količine kofeina, espreso će vam jako malo maltretirati želudac, a nećete ni biti nervozni od njega. Zgodno, zar ne?
Ono što je manje zgodno u celoj toj priči jeste ono što je i vaša prijateljica primetila: espreso vam baš i neće pomoći da se razbudite. Dakle, ako baš i ne volite kafu, nego je pijete da biste konačno uspele da otvorite oči i uradite taj dosadni posao, nemojte uzimati espreso. Jeste prijatnog ukusa i lagan, ali pijte ga kasnije, kao zadovoljstvo, a ne kao pomoć.
Čime da se razbudite ako vam crna kafa previše nadražuje želudac? Ima nekoliko trikova za to. Kratka šetnja po svežem vazduhu može vam razbistriti misli. Ako nemate vremena za to, možete pokušati da popijete punu čašu vode – povećana količina tečnosti u krvnim sudovima automatski će vam povisiti pritisak, makar na neko vreme. Možete popiti i crni čaj ili kakao – i jedno i drugo razbuđuju, samo ih spremite bez mnogo mleka (mleko sadrži vitamin B6, koji opušta i uspavljuje). Ako vam nes-kafa ne smeta, popijte šolju ovog napitka – većinu ljudi razbudi više nego jaka crna kafa.
Kad uhvatite malo vremena za uživanje (na primer, na pauzi), možete popiti i svoj omiljeni espreso – neće smetati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.