U trendu

Farmerke u svim prilikama

Brzo i udobno kretanje, ležeran stil, boravak u prirodi, iscrtavanje oblina, kaubojski izgled – sve pomenuto jednovremeno karakteriše jedan od najvećih fenomena XX veka – farmerke. Većina žena ima makar jedan par u svom ormaru, dok mlađe generacije najčešće poseduju više varijanti – od izbledelog džinsa do etiketiranih modela s dizajnerskim potpisom.
Zastupljenost farmerki nije u srazmeri s njihovim trajanjem na svetskoj modnoj sceni. Prvi modeli pojavljuju se u XVIII veku, u Americi. Originalni naziv za farmerke, džins (jeans), potiče od naziva za materijal, jean, koji je, opet, dobio ime po mornarima iz mesta Đenova u Italiji koji su ga prvi nosili i promovisali. Prvi sastav ovog materijala više nije poznat (zna se da je u pitanju bila kombinacija različitih sastojaka), ali revolucija nastupa s prelaskom na američko tlo, gde se džins proizvodi od pamuka.
Iako je danas džins prateće oruđe (ponekad i oružje) žene, bila ona studentkinja ili uspešna biznismenka na odmoru u prirodi, u svom početku farmerke su bile zaštitni znak radnika u vreme čuvene Zlatne groznice. Nadalje je kultura kauboja preuzela farmerke kao obavezan deo odevnog repertoara, da bi tek posle Drugog svetskog rata farmerke prešle granicu Amerike, i poput koka-kole postale globalno omiljene i prihvaćene.
Danas su farmerke nešto čemu dizajneri rado udeljuju svoj potpis, a njihova cena varira od one "buvljačke" do prilično više cene "markiranih" komada. Njihova prednost je upravo univerzalnost: žene ih svakodnevno nose, ali i kombinuju s drugim odevnim komadima za elegantnije ili provokativnije varijante, s minimumom truda i maksimumom udobnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar