U trendu

Fejsbuk kao pomoć pljačkašima (2)

Svi smo hiljadu puta čuli da ne treba otkrivati privatne podatke preko interneta, kako ne bismo bili opljačkani. Međutim, sve je više ljudi koji saznaju da i s naizgled bezazlenim informacijama koje daju preko Fejsbuka ili Tvitera treba biti oprezan.
Prosečna osoba s nalogom na Fejsbuku ima 130 prijatelja – što znači prosek od 16.900 prijatelja prijatelja. Naravno, većina njih nisu kriminalci, neki su u drugim zemljama, ali dovoljno je da tu budu jedna ili dve osobe koje pljačkaju stanove, i vi ste im pružili sve neophodne informacije. I ma koliko mi voleli da mislimo da su "oni drugi", neznanci, ti koji pljačkaju, statistike pokazuju da u dve trećine slučajeva krađe pljačkaši budu oni koji žrtvu bar malo poznaju i žrtva bar u nekoj meri poznaje njih.
Šta učiniti? Kako se zaštititi? Za početak podesite svoj nalog tako da fotografije, statuse i slično mogu da vide isključivo vaši prijatelji. Uz to, pazite šta postujete; ako imate žarku želju da izvestite da idete na odmor iz snova ili na fenomenalan koncert, pišite o tome nakon što se vratite kući. Kada vas pozovu na neki događaj, nemojte odgovoriti preko te aplikacije, već privatnom porukom ili mejlom. Ne zaboravite da vas i vaši neoprezni prijatelji mogu ugroziti; na primer, vi stignete na koncert, a vaša draga prijateljica, takođe prisutna, smesta tvituje da ste se pridružile ludoj zabavi. Ukoliko vidite da je neko postovao vreme kada nećete biti kod kuće (to jest, kada ćete biti na nekoj zabavi i slično), zamolite ih da to obrišu; možete i unapred zamoliti prijatelje da ne objavljuju na javnom mestu (što Fejsbuk svakako jeste) kada nećete biti kod kuće – naravno, uzvratite uslugu i nemojte ni vi odavati kada će biti najzgodnije opljačkati neku vama dragu osobu.
Uživajte u modernoj tehnologiji i druženju, samo pazite da tu istu tehnologiju kradljivci ne upotrebe protiv vas i vama dragih osoba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.