U trendu

Genijalan trik psihologa za odljubljivanje!

Posle užasnih raskida je normalno i dalje imati osećanja prema bivšim partnerima. Nekada je potrebno jako mnogo vremena da biste prevazišli te emocije i nastavili dalje. Kako se odljubiti?

Čovek koji je začetnik pravca psihologije veza – Džon Aleks Klark je otkrio neke tehnike koje će vam pomoći da stanete na noge i odljubite se. Da, moguće je i to uz pomoć takozvanog klasičnog uslovljavanja.

„Prevazilaženje raskida može biti teško kao prestanak pušenja. Kada osoba odluči da prestane s navikom poput pušenja, prvih nekoliko dana je uvek najteže. Na sreću vremenom, uz strpljenje i vežbu postaje lakše“, kaže Klark.

Posle raskida ćete uvek imati nešto što vas podseća na bivše. To može biti mesto, hrana, pa čak i neko vreme u toku dana. Bivši je bio deo vašeg života, pa je normalno da vas te stvari podsećaju na njega.

Da biste se odljubili morate uništiti te asocijacije.

Ljudi obično prave mentalne veze između dva iskustva, povezuju jedno sa drugim. Određene situacije i mesta mogu da pokrenu emotivni odgovor koji je zasnovan na prethodnim incidentima.

Ukratko morate u sećanju razdvojiti ta mesta, hranu ili vreme od svog bivšeg. Na primer ako ste vas dvoje uvek odlazili u jedan restoran, odlazak na to mesto posle raskida je bolno jer ga vidite svuda.

Umesto da izbegavate restoran kao kužan, razmišljajte o dobroj hrani i prijateljskoj atmosferi koja vlada u njemu.

Svako pozitivno iskustvo koje povežete s tim mestom koje vam je „rak rana“ je znak da manje patite. Nova, prijatna iskustva zauzimaju mesto bolnih uspomena i polako restoran nećete povezivati samo s bivšim.

Svaki put nastavite s istom vežbom i bol koji se vezuje za neko mesto će se umanjivati, a zameniće ga pozitivne emocije.

Klark je svestan da ova tehnika klasičnog uslovljavanja neće biti laka svakoj osobi niti će imati isti pozitivan rezultat na bilo koga. Zato morate „zagnjuriti“ u bol, ali vremenom pokušajte da se mrdnete s mesta tako što nećete povezivati razne stvari sa bivšim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.