Gladni ste? Pojedite malo vazduha.

Ukoliko i vi imate problema sa viškom kilograma, verovatno ste se naslušali priča vaših poznanica o tome koliko je grožđe dobro ili koliko kalorija ima kikiriki. Postoji jedna „namirnica“ koja zasigurno neće uticati na povećanje vaše težine – vazduh. Istraživači su rešili da iskoriste to svojstvo vazduha i da jednom novom studijom pomognu ljudima da sa što manje muka smršaju.

Dodavanjem vazduha hrani raste i njen volumen. Kada jedemo takvu hranu, imamo veći osećaj sitosti. Dobrovoljcima u ovom istraživanju su ponuđene dve vrste milkšejka pre obroka. Polovina napitaka je bila „obična“, dok su ostali sadržali veći procenat vazduha (sem vazduha, količine ostalih sastojaka su bile potpuno iste). Oni koji su popili „veći“ milkšejk su izjavili da su se nekako osećali „punijim“. To osećanje sitosti je uticalo da za vreme obroka unesu 100 kalorija manje. Takođe, te kalorije nisu nadoknadili u toku večere ili noćnim obrocima.

Gore naveden postupak možete primeniti i u svom životu. I vi možete prevariti svoje oči i svoj stomak, i na taj način smanjiti unos hrane. Birajte hranu sa više vazduha, kao što su kokice, riža, jogurt sa niskim procentom masnoća – pa čak i krem sir i ulupani buter (kao alternativa običnom siru i buteru).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.