Glumice govore o sebi

Za većinu holivudskih produkcija vezuje se slika lepe i zgodne mlade glumice u sve popularnijim ulogama u kojima junakinja uspešno savlađuje različite prepreke, po modelu Lara Kroft. Proces starenja, sa druge strane, po svojoj prirodi jeste neumitan, iako se danas smatra da takozvani zdrav život, nega, plastične operacije i druge skupe intervencije mogu da ga barem delimično zaustave.

Glumice, ne samo one koje „izgledaju“ već i one koje zaista umeju da glume, najčešće pribegavaju nekoj od pomenutih tehnika ulepšavanja i održavanja sopstvenog izgleda. Pored sveg uloženog truda, u praksi se pokazuje da je u većini slučajeva zaista naporno održavati savršen izgled i uspešnu karijeru, a istovremeno imati i porodicu i kvalitetan privatni život.

Ovakvim i sličnim pitanjima pozabavila se glumica Rozana Arket, koja je snimila dokumentarni film pod nazivom Searching for Debra Winger, prikazan na Kanskom festivalu. Film obuhvata 25 intervjua snimljenih sa poznatim glumicama poput Vupi Goldberg, Šeron Stoun, Džejn Fonde i Vanese Redgrejv.

Rozanina teza glasi da je Holivud opsednut mladim lepim glumicama i da sa dolaskom bora i godina uloge jednostavno „presuše“. Stoga je rešila da snimi film u kojem će sa koleginicama razgovarati o njihovim iskustvima i stavovima, o stvarima poput plastične hirurgije, karijere i materinstva, kao i o profesionalnim problemima nastalim u vreme ulaska u kategoriju starijih.

Vupi Goldberg, glumica sjajnog filmskog opusa, izjavila je kako ne podržava ideju plastične hirurgije, podsmehnuvši se mogućnosti da odstrani izvesne delove svoga tela, kako je sama rekla. Šeron Stoun, svojevremeno paradigma seksualne privlačnosti, kaže da planira da nastavi karijeru punim tempom, kao i da u budućnosti želi da igra uloge žena sopstvenog doba. Interesantno je da je Stounova izjavila kako je međusobna ženska podrška ono što nedostaje i da je kompetitivnost potrebno zameniti saradnjom oličenom u izrazu „You go girl!“.

Film je dobro ocenjen u Kanu, budući da je okupio kvalitetnu glumačku ekipu, otkrivši zanimljiva individualna iskustva po pitanju jedne sasvim lične, aktuelne i provokativne teme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.