Grudi i moral

Neukusne i seksističke reklame čest su „gost“ bilborda u glavnom gradu. To je ujedno i deo svetskog trenda: iako se na Zapadu reklamne kampanje dizajniraju „za svakoga“, a prava žena poštuju, nije redak slučaj da se žensko telo predstavi u reklami na uvredljiv način.

Debate o tome da li je u pitanju „umetnički akt“ ili nešto drugo izlišne su u većini primera – sama činjenica da se nago telo nalazi na velikom panou i svojim prisustvom prodaje robu/uslugu koja nema veze sa kontekstom slike ukazuje na eksploataciju ideje ženske seksualnosti. Svakako, postoje primeri gde to nije slučaj, ali kod pojedinih zaista treba zastati i razmisliti o tome „šta pisac želi da poruči“.

Međutim, određeni konteksti i kulturne predispozicije čine pristup ovakvim pojavama još težim. Skorašnji primer iz afričke države Svazilend rečito svedoči o tome. Naime, desio se omanji skandal kada je izvesni Apostle Oseadeba Saint Ekho, gostujući nigerijski sveštenik, izjavio kako prikaz golih grudi „nije pristojan“ i da „potpomaže širenje HIV-a/side“. Na davanje takve izjave inspirisao ga je pano blizu međunarodnog aerodroma glavnog grada Svazilenda, na kojem „dobrodošlicu“ putnicima želi slika lokalne žiteljke obnažene do pojasa.

Ovakva izjava sigurno ne ide u korist prava žena: „činjenica“ da žene u većini kultura pokrivaju grudi ne opravdava anatemisanje obrnutog ponašanja. Sa druge strane, problematično je pitanje namene same reklame (tj, da li će putnici pristigli iz drugih kultura, kojima je bilbord namenjen, doživeti sliku žene golih grudi kao neerotsku).

Otkrivanje grudi je i dalje škakljivo pitanje čak i u većini zapadnih zemalja (mada su se u nekim žene izborile za pravo da idu obnažene do pojasa). U Svazilendu takvo ponašanje predstavlja deo lokalne kulture i nije tretirano kao seksualan/erotski čin. U komentaru izjave dotičnog sveštenika čuli su se i stavovi poput „ovde u Svazilendu muškarce ne privlače nage ženske grudi – već butine“. Lokalni sveštenici su sa svoje strane izjavili da, premda hodanje golih grudi predstavlja normalno ponašanje u društvu Svazilenda, ono često biva iskorišćeno u komercijalne svrhe.

U celoj kakofoniji stavova prema obnaženosti, jedini glas koji se nije čuo bio je – ženski…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.