U trendu

Hladan zeleni čaj

Leto, vrućina… Naravno da ste žedni po ceo dan i naravno da se trudite, najbolje što možete, da utolite žeđ. Čime je tolite? Greška koju mnogi, i deca i odrasli, prave jeste to da pokušavaju da utole žeđ gaziranim sokovima. Jeste da gazirani sokovi imaju prijatan ukus i baš je zabavno što su tako gazirani pa to rezni, ali takvi napici ne mogu da utole žeđ. Nakratko imate utisak da više niste žedni, ali onda šećer iz ovakvih napitaka (a šećera u njima ima nerazumno mnogo) veže vodu iz vašeg organizma – i opet ste žedni. Još i otičete od tečnosti koja je zadržana a koju vaš organizam ne može da upotrebi. Da li ovo znači da ne smete da pijete gazirane sokove? Ne, ali njihovu upotrebu ograničite, a za gašenje žeđi koristite nešto drugo. Recimo, hladan zeleni čaj.
Već smo pisali o tome koliko je zeleni čaj zdrav, jer sadrži antioksidante. Hladan zeleni čaj će vas prijatno osvežiti, plus će i štititi vaše ćelije i ni na koji način im neće oduzimati vlažnost. Jao, ko će po ovoj vrućini da kuva čaj, pa da čeka da se hladi, pa umrećete od žeđi do tada! Dobra stvar kod hladnog zelenog čaja je što možete da ga pripremite i bez kuvanja. Kako?
Prilično jednostavno. U litar negazirane mineralne vode stavite tri kašike čaja i ostavite u frižideru deset do 12 sati. Najzgodnije je, naravno, da to uradite uveče – ujutru ćete imati već pripremljen napitak, na vama je samo da ga u toku dana pijuckate (ovaj napitak može da stoji nekoliko dana, ako je potrebno). Nije loše da mu pre pijenja dodate krišku limuna, tada je još ukusniji.
Ovako pripremljen hladan zeleni čaj nema preterano jak ukus, a dodatna pogodnost je to što se, kada ga ne kuvate, sačuvaju sve njegove aktivne supstance – dobijete zeleni čaj u njegovom najboljem i najzdravijem izdanju. Još nešto: pošto ovaj napitak ne sadrži tein i ne izaziva uznemirenost, možete da ga pijete i uveče. Još će vam i pročistiti organizam i pomoći vam u održavanju željene težine.
Prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar