Igra bez pravila razvija kreativnost

Danas je moguće nabaviti, i to po pristupačnim cenama, veoma lepe igračke za decu – mnogo veoma lepih igračaka. Lepo je videti svog mališana okruženog igračkama kakve ste vi mogli samo da sanjate kad ste bili u njegovim godinama, ali ne bi trebalo zaboraviti ni na one starije igre, koje ne uključuju gotove igračke.
Super su i lepe igračke i razne zanimljive igre na tabli – ove potonje razvijaju kod dece sposobnost da slede pravila i da se ponašaju u skladu s njima, da delaju u okviru pravila. Ipak, igre s malo ili nimalo pravila, i to bez gotovih igračaka (to jest, ne „gotovijih“ od Lego kocaka) su te koje razvijaju dečju kreativnost.
Igranje u pesku ili s blatom, glinom, plastelinom, raznoraznim materijalom sakupljenim sa svih strana (opalo lišće, grančice, perje, kartonske kutije, konzerve, kamenčići, perlice, konopci, delovi kablova i žica…), sve to može da podstakne maštu vašeg deteta. Naime, kad je igračka već gotova, tu nema šta dalje da se stvara. Može da se nadograđuje, da se smisli neka priča u koju su uključene takve igračke, ali igranje materijalima koje smo naveli podstiče dete da stvara od početka. Kula od peska i figurice od plastelina su najočigledniji primeri (kula od peska može onda da posluži kao kuća za Barbiku, ako dete tako želi).
U ovakvom igranju dobro je to što tu nema unapred zadatog cilja. Dete može da napravi ono što poželi (odnosno, da pokuša da napravi ono što je zamislilo), a pošto nema zadatog cilja, nema ni promašaja. Mališan sam odlučuje šta je to što će napraviti, sam smišlja kako to da učini, što podstiče njegovu samostalnost, samostalno donošenje odluka, kreativnost u rešavanju problema. Samim tim razvija se i detetovo samopouzdanje.
Podrazumeva se da je potreban oprez prilikom izbora materijala za igru, kako se detetu ne bi dalo nešto neprikladno za njegov uzrast, čime bi se mališan mogao povrediti. Može se desiti da dete u početku nema ideja, naročito ako je naviklo na gotove igračke i gotove igre – tada ga treba podstaći, predložiti mu nešto, početi nešto s njim. Bitno je samo početi, ne sprovesti ceo „projekat“, kako bi mašta vašeg deteta mogla da se razmaše – a ako i vas ponese žar stvaranja (takve stvari su zarazne), možete sesti pored mališana i od raspoloživog materijala početi nešto svoje. Dodatnu zabavu vama i vašem detetu može pružiti zajednička potraga za različitim materijalima; mališanu bi moglo da padne na pamet nešto čega se vi niste setili i obrnuto.
Lepo se zabavite – i vi i vaše dete!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.