U trendu

Insistira na pušenju

Da je pušenje štetno znaju svi, uključujući i pušače, međutim, to ljude ne sprečava ne samo u tome da truju sebe već i u tome da duvanskim dimom smetaju svima koji im se nađu u blizini. A ima situacija kada baš i nije lako skloniti se.
Recimo, kod nekog ste na slavi. Vi ste nepušač. Domaćini dopuštaju da se kod njih puši. U redu, kuća je njihova – vi u svojoj ne dozvoljavate pušenje ili tražite od pušača da stanu uz otvoren prozor dok ne završe s cigaretom, zbog čega neki neće ni da vam dođu u kuću; u svojoj kući imate svoja pravila, poštujete tuđa u tuđoj. Međutim, skupilo se toliko pušača da je stan vaših domaćina nalik na gasnu komoru, a suviše je hladno da bi mogli da se otvore prozori, ili je napolju nevreme pa bi nakon otvaranja prozora došlo do poplave u stanu. Pokušate učtivo da zamolite pušače da smanje malo; samo što vas ne optuže da ih terorišete. Pokušate, oprezno, da razgovarate s domaćinima; oni ne žele da zabrane ljudima da puše, da se ne bi svađali s njima – pušač kome uskratite cigarete ume da bude krajnje neprijatan.
Šta tad? Mada je razumljivo da domaćini žele da ugode gostima pušačima, u principu je na domaćinima da daju sve od sebe da se svi njihovi gosti osećaju prijatno, a ne da dopuste da nekom pozli od duvanskog dima. Međutim, bilo bi nepristojno naređivati ljudima kako da se ponašaju u sopstvenoj kući – ni vi ne dopuštate da u vašoj kući neko vama određuje šta ćete i kako ćete.
Onda, šta? Ostanite onoliko koliko pristojnost nalaže, koliko da se kaže da ste došli, poželeli domaćinima srećnu slavu, malo se poslužili i posedeli, a zatim se pod nekim izgovorom (recimo, da idete na još neku slavu) oprostite od domaćina i idite.
I sa uživanjem se nadišite – čak je i zagađeni gradski vazduh prijatniji od zadimljene prostorije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.