Internet sapunice

Fenomen takozvanih sapunskih opera već je dugo vremena prisutan u lokalnim medijima, a na globalnom nivou predstavlja odavno odomaćenu pojavu. Premda se u određenim aspektima serije ove grupe razlikuju (npr. španske i američke sapunice), postoje faktori koji ih tematski i konceptualno objedinjuju, poput jednostavne priče, tipskih likova i situacija, kao i promovisanja malograđanskih vrednosti i ideala „romantične“ ljubavi, sa obaveznim prisustvom happyend-a na kraju. Ovakve sladunjave priče koje su svojevremeno bile deo štiva paraliterature, a potom u velikom zamahu osvojile carstvo medija, danas ulaze u treću fazu svoje evolucije, našavši svoje mesto na Internetu.

Prvi pokušaj osnivanja institucije sapunice u domenu globalne mreže načinjen je u septembru 2000, kada je Gimmesoap! na svom sajtu dnevno objavljivao sadržaj i „zaplet“ epizoda, ali je ova praksa trajala negde do maja 2001. Stoga se smatra da je prva prava (i uspešna) Internet sapunica formirana pri sajtu www.handbag.com, stekavši popularnost ne samo sadržajem, već i načinom distribucije – putem email-a.

Sadržaj serije Love, Life & Email fokusiran je na odnos četiri ženska lika i njihovu međusobnu dnevnu razmenu elektronske pošte, putem koje raspredaju o svom poslu i ljubavnom životu. Naravno, ciljna publika serije ženskog je pola. Da biste konzumirali ovu novu formu soap-a, dovoljno je da se na sajtu prijavite na subscriber listu.

Okarakterisana od strane onih koji je prave kao email drama, serija je doživela zavidnu popularnost. Njeni kreatori smatraju da je u pitanju revolucionaran pristup, te da će email drame postati savremeni ekvivalent devetnaestovekovnom nastanku novele (putem umetnosti korespodencije).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.