U trendu

Intimna nega

Iako intimna nega više nije tabu tema, ili bar ne bi trebalo da bude, iznenađujuće je koliki je broj žena neobavešten o njoj. Kada u nekom časopisu (ili preko Interneta, ili negde drugde) vidi reklamu za neko sredstvo za intimnu higijenu, veliki broj žena pomisli: „Ma, šta će to meni, kao da mi običan sapun nije dovoljan! Paz“ da neću još i na to da dajem pare!“ Međutim, da li je običan sapun zaista dobro rešenje? Da li bi ipak valjalo da odrešimo kesu i damo novac za neko sredstvo za intimnu higijenu (uglavnom i nisu nešto skupa, a ima ih u svakoj apoteci, često i po parfimerijama)?

Mnoge žene se upitaju: ako mi je sapun dovoljno dobar za ruke, ili (za one koji se kupaju sapunom) za celo telo, zašto ne bi bio dobar i za intimne delove? Odgovor je: različita je pH vrednost površine kože i intimnih delova. Doskora su čak i obični sapuni bili alkalni (bazni) ili neutralni, a pH vrednost površine kože je 5,5 (što znači, blago kisela). Remećenje ove vrednosti može da dovede do isušivanja kože, kao i da potpomogne razvoj infekcija (kisela sredina ne prija većini bakterija ni gljivica). Dobro, to smo rešili sapunima čija je pH vrednost prilagođena pH vrednosti kože. Pa, i sredstva za intimnu higijenu rade isti posao za naše intimne delove kao što su sapuni pH vrednosti 5,5 uradili za našu kožu – naime, čuvaju ono što peru na idealnoj vrednosti (pH 3,5-4,0 – dakle, kiselija nego pH vrednost kože).

Da li je to baš toliko bitno? Ni kožne infekcije nisu nam se dešavale baš toliko često dok smo koristili one „stare“ sapune. To je istina, ali nam je od stresnog života (setite se poslednjih 15 godina) svima opao imunitet, pa smo osetljiviji; pored toga, iako blago kisela, površina naše kože je ipak, da tako kažemo, blago baznija od kože intimnih delova, pa je i razlika između nje (kože) i „starih sapuna“ manja. U našim intimnim delovima žive, u pažljivo određenoj ravnoteži, izvesne bakterije i gljivice koje su nam korisne; međutim, one su korisne samo u svom pravilnom odnosu – kome doprinosi i kisela sredina u kojoj se nalaze. Remećenjem ove sredine bakterije ili gljivice (a nekad naizmenično – i jedne i druge) počeće da se previše množe i eto nama infekcije. Sredstva za intimnu higijenu pomažu da do toga ne dođe, a ako već imamo infekciju i lečimo je, ubrzavaju lečenje i potpomažu ponovno uspostavljanje idealne sredine.

Dakle, nemojte se stideti i nemojte se igrati svojim zdravljem: trk do apoteke i pazite na sebe!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.