U trendu

Ishranom protiv celulita (1)

Znate već da celulit dobrim delom potiče i od loših navika u ishrani, pa ste dale sve od sebe da se ispravno hranite. Međutim, celulit kao da ignoriše tu vašu odluku – dobro, možda ga imate za malecku nijansu manje nego pre, ali, u principu, i dalje je tu. Moguće je da homeopatija ima odgovor za vas: naime, homeopatija tvrdi da postoje tri tipa žena i isto toliko tipova problema s celulitom, te da bi, stoga, ishranu trebalo prilagoditi tome koji ste tip. Može li to malo konkretnije? Može – i to zajedno s predlogom jelovnika za svaki tip.
U prvi tip spadaju žene okruglastog lica, svetle puti, malih, ženstvenih šaka. Njima se celulit stvara svuda pomalo (na nogama, bokovima, zadnjici, rukama). One bi trebalo da izbegavaju slatkiše, hleb, testeninu, mleko i jaja, jer njihov organizam slabo rastvara ove namirnice. Više im odgovaraju meso, riba i kiselkasto voće (recimo, grejpfrut i ananas).
Predlog jelovnika za ovaj tip: za doručak dva biskvita i kafa ili šaka kornfleksa i nemasni jogurt. Ručak: 150 grama teletine na roštilju ili teflonu i salata ili 200 grama lososa pečenog u rerni sa šargarepom i boranijom. Plus tanka kriška crnog ili integralnog hleba. Za užinu sveže ceđen sok, a za večeru 60 grama pirinča i 70 grama barenog graška sa salatom od kupusa i šargarepe ili supa s pasuljem (ili sočivom, leblebijama) i ovsenim pahuljicama s tikvicama obarenim na pari. Plus dve kriške ananasa.
U drugi tip spadaju žene vitkog stasa koje se teško goje, ali ipak im se dešava da dobiju celulit – to uglavnom bude ispod zadnjice, zbog toksina koji se tu nagomilavaju kao posledica prevelike ljubavi prema alkoholu, kafi ili duvanu. Alkohol, kafu i duvan trebalo bi izbaciti; ovim ženama najviše odgovaraju namirnice koje imaju pročišćavajuće dejstvo, kao što su jogurt, voće i presno povrće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.