U trendu

„Iskreno“ vas kritikuje

Postoje oni koji kao da smatraju da im je dužnost da vas kritikuju, da vam "iskreno kažu" ono što misle, želeli vi to da čujete ili ne. Konstruktivna kritika može da bude od velike pomoći, ali kritika o kojoj govorimo ne pomaže vam uopšte.
Na šta mislimo? Na komentare tipa: "U toj novoj haljini izgledaš kao hipik", "Mačka ti je predebela", "Nikada ne bih pustila svoje dete da se tako ponaša" (osoba koja kaže ovo poslednje često i nema decu) i slično. Oni koji vam na ovakav način upute kritiku smatraju da nemate zašto da se ljutite, šta, pa samo su bili iskreni prema vama. A nekada vam kažu nešto što vas zaista pogodi, recimo, majci vaše bliske prijateljice dijagnostifikovan je rak dojke, a "iskreni kritičar" pred vama izjavi da je to jer se ta žena nezdravo hrani. Vi ste se već potresle zbog uplakane prijateljice s bolesnom majkom, i ovakvi krajnje nekonstruktivni komentari vam zaista nisu potrebni.
Osobe koje upućuju ovakvu vrstu kritike najčešće to rade bez ikakvog razmišljanja, samo kažu prvo što im padne na pamet, kao dete od dve godine. Ovakva detinja iskrenost može ponekad da bude osvežavajuća, i vama bi takođe prijalo da ponekad budete na taj način iskrene – ali to je prihvatljivo ako je ponekad, a ne stalno, i ako se ipak odabere trenutak i prilika kada to neće nikog povrediti, inače je takvo ponašanje bezosećajno i samoživo. U nekim slučajevima, radi se o osobi koja namerno želi da provocira takvim komentarima, želi da privuče pažnju. A nekad, jako retko, radi se o osobi koja je stvarno samo detinje iskrena i ne ume drugačije – ako se o tome radi, tu može da pomogne da joj stavite do znanja da su vas njene reči povredile. To neće promeniti njen način izražavanja mišljenja, ali bi je moglo navesti da češće svoje mišljenje zadrži za sebe.
Šta s onima koji tako bezosećajno samo "bupnu" kritiku na vaš račun, bez ičega konstruktivnog (recimo, saveta šta biste mogli da učinite)? Ne reagovati. Ako time pokušava da privuče pažnju, a vi joj kažete da vas je povredila, samo ćete joj pružiti ono što želi, neki oblik pažnje. Eventualno, možete joj reći da ste vi od onih koji taktičnost i saosećanje cene više nego iskrenost po svaku cenu i "što na um, to na drum" dečji pristup kod odrasle osobe. A možete jednostavno i da ne odgovorite ništa, ili da jednim "Aha" potvrdite da ste reči te osobe primili k znanju, i potom promenite temu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.