U trendu

Istina ili mit: Postoji stvar u kojoj su žene neuporedivo bolje od muškaraca

Da li su žene bolje od muškaraca u pronalaženju i pamćenju reči ili je to samo lažni mit?

Poreklo polnih i rodnih razlika, priroda naspram kulture i potencijalne posledice tih razlika predmet su velike društvene rasprave. Toliko da je čak i naučna zajednica pokušala da prouči razlike u prirodi između muškaraca i žena, a rezultati su bili različiti: neka istraživanja su pokazala određenu žensku superiornost, dok su druga onu mušku, a treća, međutim, nisu otkrila bilo kakvu razliku u sposobnostima muškaraca i žena.

Dakle, da li ideja da su žene bolje od muškaraca u pronalaženju i pamćenju reči samo lažni mit? Kako bi odgovorili na to pitanje, veliko istraživanje otkrilo je da žene imaju tu sposobnost koja je konstantna tokom vremena i životnog veka, iako je ta prednost u odnosu na muškarce relativno mala.

Marco Hirnstein, profesor sa Univerziteta u Bergenu, i njegove kolege proveli su takozvanu „meta-analizu“, u kojoj su analizirali kombinovane podatke svih doktorskih radova, magistarskih radova i istraživanja objavljenih u naučnim časopisima koji su uspeli da pronađu.

Ova meta-analiza uključila je više od 350 ljudi, istraživači su otkrili da žene zapravo bolje koriste reči i pamte ih, pa je u isto vreme konstantna tokom celog životnog veka pojedinca.

„Do sada je fokus bio uglavnom na veštinama, u kojima su muškarci najbolji. Međutim, poslednjih godina fokus se više pomakao na žene“. kaže Hirnstein u članku objavljenom u časopisu Perspectives on Psychological Science.

Većina intelektualnih sposobnosti pokazuje malu ili nikakvu razliku u prosečnom učinku između muškaraca i žena: međutim, pripadnice lepšeg pola su se pokazale izvrsnim u određenim zadacima, kao što su korištenje reči i pamćenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.