Istina po svaku cenu?

Razgovarate s nekim i nešto vam je tu sumnjivo. Vaš sagovornik protivreči sam sebi, ili izgleda suviše nervozno, ili ima malo čudne gestove… Tek, nešto se tu ne slaže. Govor njegovog tela, neverbalni signali koje vam upućuje, nisu u skladu sa onim što vam govori. Nešto tu nije u redu; prilično ste sigurne da vaš sagovornik baš i nije najiskreniji. Pitanje je samo – šta učiniti? Kako ga naterati da vam kaže istinu?

Pre nego što se to zapitate, bilo bi dobro da razmislite zbog čega bi vaš sagovornik bio neiskren prema vama. Naravno, niko ne voli da ga lažu; većina nas oseti se povređeno i poniženo kad otkrijemo da nas je slagao neko kome smo verovali. Ipak, razloga za laž može biti puno, a nisu svi u pratnji loše namere. Možda vaš sagovornik krije istinu ne samo od vas već i od samog sebe; možda bi ta istina bila suviše bolna za njega. S druge strane, možda ne krije istinu od sebe, ali je krije od vas, jer se boji da ćete biti povređene; moguće je da je to što krije od vas bolno ili neprijatno, a moguće je i da smatra da nije na njemu da vam kaže istinu.

Ukoliko komunicirate sa strancem, potrebna je dodatna mera opreza. Naime, različiti narodi imaju različite gestove, a oni nekad mogu imati potpuno drugačije značenje. Recimo, gest koji će većina Evropljana da shvati kao odobravanje može da uvredi nekog Afrikanca. Postoji slučaj Amerikanca koga su osudili zbog uvredljivog, nepristojnog gesta; srećom, njegov advokat je uspeo da dokaže da se u njegovoj zemlji taj gest shvata isključivo kao znak poštovanja. Nije uvek lako protumačiti govor tela; u komunikaciji sa strancima to može biti dodatno otežano.

Čak i ako ste uvereni da je sagovornik neiskren prema vama, i dalje ostaje pitanje zbog čega je neiskren, kao i da li treba da insistirate na istini, ili bi bilo bolje da sačekate, ili da istinu saznate od nekog drugog. Kao i uvek, na vama je da odlučite. Ipak, bilo bi dobro da imate na umu da, mada je na duge staze iskrenost najbolje rešenje, nisu svi razlozi za laž loši, i da ponekad istina u loše vreme (ili od pogrešne osobe) može doneti više štete nego laž.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.